Doctrina actuală a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare doar în cazuri excepționale, când sunt amenințate suveranitatea și integritatea teritorială, inclusiv Crimeea și alte regiuni anexate din Ucraina.
Președintele rus, Vladimir Putin, a negat astăzi că țara sa folosește arme nucleare ca instrument de descurajare în fața presiunilor occidentale, dar nu a exclus revizuirea doctrinei militare, ceea ce ar facilita utilizarea acestui armament împotriva Ucrainei sau NATO. Vorbind la plenul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, Putin a declarat că doctrina este un instrument viu și că ar putea fi modificată în funcție de evoluțiile din lume.
Putin a răspuns astfel la întrebarea despre autorizarea occidentală a Ucrainei de a utiliza armamentul furnizat de țările NATO împotriva obiectivelor de pe teritoriul rus. El a reamintit că doctrina actuală prevede utilizarea armelor nucleare doar în „cazuri extraordinare”, atunci când suveranitatea și integritatea teritorială a Rusiei sunt amenințate. Cu toate acestea, a menționat că teritoriul Federației Ruse include și Crimeea, precum și alte patru regiuni anexate din estul și sudul Ucrainei, ceea ce ar putea justifica un răspuns nuclear în cazul modificării doctrinei.
De asemenea, Putin a subliniat că Rusia a retras recent ratificarea tratatului care interzice testele nucleare, reamintind că SUA nu a ratificat niciodată acest document. Vicepreședintele Senatului, Konstantin Kosaciov, a legat posibila revizuire a doctrinei militare de creșterea amenințărilor la adresa securității Rusiei din partea Occidentului, deși a considerat acest subiect încă „prematur”.
Putin a subliniat că Rusia deține un sistem de avertizare timpurie împotriva atacurilor cu rachete, la fel ca și Statele Unite, dar a remarcat că Europa nu beneficiază de acest sistem, ceea ce o face vulnerabilă. El și-a exprimat dubii serioase că SUA s-ar implica „la nivel strategic” într-un ipotetic „schimb” de atacuri nucleare între Rusia și Europa și a îndemnat țările europene să „se gândească de două ori” înainte de a specula cu privire la amenințările nucleare.
În plus, Putin a amintit că Rusia are un arsenal de arme nucleare tactice de câteva ori mai mare decât restul Europei și că acestea sunt „de trei-patru ori mai puternice” decât bombele lansate de SUA în 1945 asupra Hiroshima și Nagasaki. El a subliniat că, deși nu crede că se va ajunge vreodată la utilizarea acestora, Kremlinul analizează obiectiv circumstanțele și îmbunătățirea eficienței Forțelor Armate ruse în Ucraina, reducând astfel necesitatea de a recurge la armamentul strategic.