Șeful statului a subliniat că România nu dispune de o bugetare multianuală și a menționat necesitatea îmbunătățirii regulilor de achiziții publice la nivelul UE pentru a facilita planificarea achizițiilor militare.
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România nu va trimite combatanți în Ucraina, clarificând astfel poziția țării în contextul conflictului din regiune. „România nu va trimite combatanți în Ucraina, este simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat”, a spus Iohannis, punând capăt speculațiilor pe acest subiect.
În ceea ce privește achizițiile de apărare, președintele a subliniat dificultățile întâmpinate din cauza lipsei unui buget multianual. „Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de așa ceva și poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate”, a explicat Iohannis, adăugând că achizițiile de armament sunt complicate de inflație și cererea globală crescută.
Președintele a menționat că aceste dificultăți au fost parțial compensate prin cheltuieli suplimentare la începutul anului pentru achiziții planificate anterior. „În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulți bani chiar la începutul acestui an”, a spus Iohannis, subliniind nevoia de planificare pe termen lung pentru achizițiile militare.
În acest context, șeful statului a reiterat importanța reformării regulilor de achiziții publice, inclusiv la nivel european. „România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult”, a declarat Iohannis, evidențiind că această problemă a fost discutată și în cadrul UE.
Citiți și Zelenski solicită țărilor NATO să intercepteze rachetele rusești deasupra Ucrainei
Afirmațiile sale vin în urma unei declarații a șefului Statului Major al Armatei, care a subliniat necesitatea accelerării procesului de înzestrare militară. Iohannis a susținut că îmbunătățirea regulilor de achiziții publice ar putea accelera semnificativ acest proces, asigurând o mai bună pregătire și echipare a forțelor armate.