Preşedintele american ales Donald Trump, condamnat penal la New York în primăvară pentru ascunderea unor plăţi făcute unui star de filme pentru adulţi, îşi va afla pedeapsa pe 10 ianuarie, cu zece zile înaintea învestiturii sale, dar nu va merge la închisoare.
Vedeți și Din 2025 șoferii vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar
Purtătorul de cuvânt al viitorului preşedinte a denunţat în acest context o „atingere” adusă imunităţii prezidenţiale. Juecătorul Juan Merchan a precizat totuşi că o pedeapsa cu închisoarea fără suspendare – cu un posibil mandat de arestare – este posibil din punct de vedere juridic prin condamnarea penală istorică de pe 30 mai, scrie știripesurse.ro.
Primul fost președinte condamnat penal
În acea zi, după şase săptămâni de proces în plină campanie electorală, într-un climat electrizant, Donald Trump a fost primul fost preşedinte american (2017-2021) condamnat penal.
Juriul tribunalului din Manhattan, depinzând de justiţia locală a statului New York, l-a găsit vinovat de 34 de capete de acuzare pentru ascunderea unor plăţi către vedeta de filme porno,Stormy Daniels, efectuate chiar înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2016. Donald Trump este acuzat pentru „falsificare contabilă agravată pentru ascunderea unui complot vizând să pervertească alegerile din 2016” pe care le-a câştigat împotriva democratei Hillary Clinton.
Potrivit justiţiei, cei 130.000 de dolari daţi lui Stormy Daniels, pe numele său real Stephanie Clifford, trebuiau să o facă să tacă cu privire la un scurt raport sexual întreţinut în 2006 pe când Donald Trump era deja căsătorit cu Melania, însărcinată pe atunci cu fiul lor.
Imunitate și nu prea…
După luni de recurs şi victoria în alegerile prezidenţiale de pe 5 noiembrie, tabăra Trump nu a reuşit să obţină anularea acestui verdict istoric pe baza imunităţii prezidenţiale.
Această imunitate a fost extinsă pe 1 iulie printr-o decizie a Curţii Supreme a SUA.
Aflat sub o enormă presiune politică, judecătorul Merchan a amânat în mai multe rânduri din 30 mai pronunţarea pedepsei.
Procurorul din Mahattan, Alvin Bragg, care a instruit întregul dosar, propusese atunci ca miliardarul să nu fie condamnat la o „pedeapsă cu încarcerarea” şi ca „procedura să fie suspendată pe durata mandatului” de patru ani, adică până pe 20 ianuarie 2029.
Vineri seara, Donald Trump a reacţionat pe reţeaua sa de socializare Truth Social împotriva unui „atac politic ilegitim care nu este decât o mascaradă” şi l-a atacat din nou pe judecătorul Merchan, „un partizan extremist” şi care „nu respectă Constituţia”.
De la realegerea sa răsunătoare, republicanul şi-a văzut orizontul judiciar penal însenindu-se aproape complet.
Justiţia federală a abandonat două proceduri penale pentru tentative ilegale de inversare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, pierdute în favoarea lui Joe Biden, şi pentru reţinerea de documente clasificate după plecarea sa haotică de la Casa Albă în 20 ianuarie 2021.
În materie de drept civil în schimb, în pofida argumentului imunităţii prezidenţiale, Donald Trump rămâne răspunzător pentru daune şi interese de sute de milioane de dolari în cel puţin trei dosare judecate la NewYork.
Cazul Stormy Daniels este singurul dosar penal împotriva unui preşedinte dus până la capăt, un scenariu inedit în istoria americană.
Fii alături de noi pe Facebook