Legea va oferi un termen de nouă luni pentru întreruperea legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă, pregătind terenul pentru posibila sa ilegalizare în Ucraina.
Parlamentul ucrainean a adoptat marți o lege care interzice funcționarea organizațiilor religioase cu legături strânse cu Rusia, pregătind terenul pentru posibila ilegalizare a activităților Bisericii Ortodoxe subordonate Moscovei. Legea intitulată „Despre protecția ordinii constituționale în domeniul activităților organizațiilor religioase” a fost aprobată cu votul a 265 de deputați, conform anunțurilor făcute de parlamentarii Yaroslav Zhelezniak și Irina Gerashchenko pe rețelele sociale.
„Este un vot istoric! Este o chestiune de securitate națională, nu de religie”, a declarat Gerashchenko. Legea va intra în vigoare la 30 de zile după publicarea textului de către Parlament și va oferi parohiiilor Bisericii Ortodoxe Ucraineană a Patriarhiei Moscovei un termen de nouă luni pentru a întrerupe legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, a scris Zhelezniak.
„Având în vedere că Biserica Ortodoxă Rusă este o continuare ideologică a regimului statului agresor, complice la crimele de război și crimele împotriva umanității comise în numele Federației Ruse și al ideologiei lumii ruse, activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina sunt interzise”, stipulează legea.
Legea prevede că nici o organizație religioasă din Ucraina nu poate fi gestionată de Biserica Ortodoxă Rusă sau de alte organizații religioase interzise și nu poate menține comunicări active cu acestea. O comisie guvernamentală creată în acest scop va evalua dacă o congregație religioasă încalcă legea și, în caz afirmativ, va solicita întreruperea legăturilor cu Rusia într-un termen de două luni. Dacă organizația nu se conformează, un tribunal va decide asupra ilegalizării acesteia.
Citiți și Zelenski a spus că Ucraina controlează aproape 100 de localități din Rusia după incursiunea în Kursk
Votul a avut loc la zece zile după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat o decizie menită să „consolideze independența spirituală a ucrainenilor”. Consiliul Panucrainian al Bisericilor și Organizațiilor Religioase a anunțat pe 17 august că sprijină legea. La începutul anului 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei avea peste 8.500 de parohii în Ucraina, dar după invazia rusă aproximativ 600 s-au subordonat Bisericii Ortodoxe din Ucraina, rezultată din unificarea Bisericii Ortodoxe Ucraineane a Patriarhiei Kiev și a Bisericii Ortodoxe Ucraineane autocefale. Biserica subordonată Patriarhiei Moscovei a fost acuzată că nu a condamnat clar invazia, că nu a întrerupt complet legăturile cu Rusia și că a cooperat cu autoritățile de ocupație în teritoriile ocupate de Rusia.