Cota de prevenție a fost calculată în funcție de numărul atacurilor asupra oamenilor, stânelor și culturilor agricole, precum și de valoarea pagubelor.
Proiectul de lege privind gestionarea populației de urși a fost adoptat cu amendamente luni de Comisiile reunite de agricultură și administrație ale Camerei Deputaților. Aprobat de Senat pe 6 noiembrie 2023, proiectul modifică Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și OUG nr. 81/2021 privind intervențiile în caz de atacuri ale urșilor bruni.
Conform Agerpres, un amendament stabilește că în 2024 se vor recolta 426 de urși bruni pentru prevenirea atacurilor asupra oamenilor și a pagubelor materiale, și 55 de urși pentru intervenții urgente. Senatorul UDMR Tanczos Barna, inițiatorul proiectului, a explicat că acesta se bazează pe un studiu științific care estimează populația de urși bruni din România între 7.400 și 8.500.
Cota de prevenție a fost calculată în funcție de numărul atacurilor asupra oamenilor, stânelor și culturilor agricole, precum și de valoarea pagubelor. „Proiectul prevede o cotă anuală de intervenție pentru a gestiona problemele în zonele cele mai afectate de conflicte om-urs”, a spus fostul ministru al Mediului.
Reprezentanții USR au propus mai multe amendamente, dar niciunul nu a fost adoptat. Acestea vizau educarea populației, simplificarea procedurilor de intervenție pentru ca primarii să poată acționa rapid și împușcarea urșilor de către personalul tehnic al fondurilor de vânătoare. Deputata USR Diana Buzoianu a criticat proiectul, sugerând că prevenția ar trebui realizată de specialiști, nu de vânători.
Citiți și Rusia: Un urs antrenat pentru spectacole a ucis o femeie în apropiere de Sankt Petersburg
Un alt amendament aprobat crește numărul de puncte CIC de la 350 la 400, pragul minim pentru ca trofeele de vânătoare să fie reținute în patrimoniul național.