Până la sfârșitul anului 2023, 17,5% din infracțiunile urmărite de procuratură au fost legate de fraude în domeniul TVA, generând un prejudiciu pentru fondurile europene de 11,5 miliarde de euro.
Parchetul European (EPPO) a încheiat anul 2023 cu 1.927 de investigații active privind infracțiuni financiare care implică fonduri ale Uniunii Europene (UE), cu o valoare estimată de peste 19,2 miliarde de euro. Frauda în materie de TVA a reprezentat 17,5% din totalul cazurilor.
În aceeași perioadă, EPPO s-a ocupat de 4 187 de plângeri privind nereguli în utilizarea fondurilor UE, cu 26% mai multe decât în anul precedent. Această creștere este atribuită în principal plângerilor din partea persoanelor fizice și a autorităților naționale, informează EFE.
Până la sfârșitul anului 2023, 17,5% din infracțiunile urmărite de procuratură au fost legate de fraude în domeniul TVA, generând un prejudiciu pentru fondurile europene de 11,5 miliarde de euro. Aproximativ 34 % dintre anchete s-au concentrat pe presupuse fraude în cheltuielile din afara achizițiilor publice, evidențiind sectoare precum agricultura, pescuitul, infrastructura, sănătatea, tineretul, munca, cercetarea, inovarea și sprijinul acordat IMM-urilor.
Citiți și Parlamentul European adoptă o rezoluție de condamnare a opresiunii politice din Rusia
Aproximativ 8,5 % dintre infracțiunile investigate au vizat suspiciuni de fraudă privind cheltuielile de achiziții publice, care rezultă din manipularea ilegală a procedurilor de licitație pentru lucrări publice, în care ar fi fost implicați funcționari publici corupți. Aproximativ 9 % din cazuri au implicat fraude privind alte venituri decât TVA, în special fraude vamale și fraude privind taxele antidumping.
În ceea ce privește corupția, 3 % dintre infracțiunile investigate au vizat corupția activă și pasivă a funcționarilor publici (naționali și din UE), în timp ce 1,5 % au fost legate de sustrageri de fonduri.