Datele indică o creștere a numărului de autori de la 12% la 14% în rândul băieților și de la 7% la 9% în rândul fetelor.
Un recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa dezvăluie că aproape 15% dintre tinerii europeni de vârstă școlară au fost victime ale cyberbullying-ului. Această creștere alarmantă este legată de o digitalizare tot mai intensă a interacțiunilor cotidiene, având un impact profund asupra vieților lor. Datele indică o creștere a numărului de autori ai cyberbullying-ului, de la 12% la 14% în rândul băieților și de la 7% la 9% în rândul fetelor, accentuând nevoia urgentă de intervenție pentru îmbunătățirea securității și competențelor digitale.
Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, subliniază că tinerii sunt online până la șase ore zilnic, ceea ce face ca orice schimbare minoră în prevalența cyberbullying-ului să poată avea efecte majore asupra sănătății și stării lor de bine, variind de la comportamente de auto-vătămare până la sinucideri. În plus, studiul arată că băieții sunt mai predispuși la agresivitate și conflict decât fetele, evidențiind importanța unor eforturi direcționate către reglarea emoțională și îmbunătățirea interacțiunilor sociale.
Creșterea numărului de fete care comit acte de cyberbullying solicită soluții pentru promovarea securității digitale, a empatiei și a unei culturi a incluziunii. Raportul OMS arată că 6% dintre adolescenți sunt agresori în mediul școlar, cu o distribuție de 8% în rândul băieților și 5% în rândul fetelor, iar aproximativ 11% au fost victime ale agresiunii, cu diferențe nesemnificative între sexe.
Citiți și Şase mii de elevi ieşeni încep azi simularea probelor scrise ale Bacalaureatului
Mai mult, unul din zece adolescenți a fost implicat în bătăi, cu o rată mai mare printre băieți (14%) față de fete (6%). Aceste descoperiri subliniază necesitatea imperioasă a unor acțiuni eficace pentru protejarea tinerilor atât în mediul digital, cât și în cel fizic.