Media precum EFE, BBC și CNN au fost afectate. Impactul acestei operațiuni este amplu și afectează numeroase țări, inclusiv Franța, Germania, Polonia, Italia și Spania.
O operațiune pro-rusă a încercat să distragă atenția echipelor de verificare a știrilor cu o strategie neobișnuită. Cum? Trimite sute de solicitări false despre veridicitatea diferitelor conținuturi către media și verificatorii din întreaga lume, inclusiv către EFE Verifica. Mari corporații precum BBC britanică și CNN americană au fost, de asemenea, ținta acestei campanii.
Cei responsabili de această operațiune au creat numeroase conturi și adrese de e-mail pentru a ridica întrebări despre veridicitatea diferitelor știri. Deși aceste publicații sunt false, ele nu devin virale de la sine, dar, prin trimiterea lor direct la mass-media, le oferă o aparență de relevanță.
EFE Verifica a primit aproximativ cincizeci de solicitări începând din decembrie 2023. Aceste solicitări, scrise în limba engleză și cu nume anglo-saxone, sunt formulate într-un mod similar celor trimise pe profilul oficial de Twitter (@EFEVerifica). Alte conturi media au primit, de asemenea, acest tip de mesaje.
Operațiunea pare să aibă drept obiectiv principal împiedicarea activității verificatorilor și să-i facă să-și risipească timpul și resursele în investigații irelevante. Experții sugerează că în spatele acestei strategii ar putea fi actori proruși, care încearcă să confunde și să distragă atenția opiniei publice.
Citiți și Au fost arestați în Germania doi presupuși spioni ruși la cererea procuraturii generale
Impactul acestei operațiuni este amplu și afectează numeroase țări, inclusiv Franța, Germania, Polonia, Italia și Spania. De asemenea, arată complexitatea și amploarea dezinformării online, precum și importanța de a avea echipe specializate în verificarea știrilor pentru a contracara această problemă.