Sfânta Maria Mică este cea dintâi sărbătoare din anul bisericesc, care începe pe 1 septembrie. Aceasta este principalul eveniment al toamnei și are loc în fiecare an pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică este sărbătorită atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.
De Sfânta Maria Mică spunem „La mulți ani” celor care poartă numele Maria, Marian sau alte nume care derivă din acestea. În jur de 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei cu numele Maria, cam 270.000 femei cu numele Mariana și aproximativ 51.000 femei cu numele Marinela. Cu toate acestea, cu ocazia Sfintei Maria, își serbează onomastica și cei care poartă numele de Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica etc.
Ce spun superstițiile
În cultura populară, în diferite regiuni, există diverse superstiții legate de ziua Sfânta Maria Mică. Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, întrucât aduce ghinion și boală. În ziua de 8 septembrie, femeile infertile trebuie să roage pentru a li se deschide pântecele și se spune că vor primi copilul mult dorit. Deoarece Fecioara Maria este ocrotitoarea tuturor mamelor, femeile gravide pot să facă rugăciuni pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. În plus, femeile trebuie să ofere struguri și prune, astfel încât cei decedați să primească din recolta toamnei. Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele.
Fii alături de noi pe Facebook!