În cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, Moscova ar putea considera că așa ceva echivalează cu un atac la adresa Rusiei, oferind motive pentru un răspuns nuclear, a afirmat Dmitri Medvedev, adjunctul lui Vladimir Putin în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, conform știripesurse.ro.
Vedeți și ANAF a introdus noi reguli fiscale pentru fermieri
Declarația vine după ce The New York Times a scris săptămâna trecută că unii oficiali occidentali au sugerat că președintele american Joe Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare, dar există temeri că un astfel de pas ar putea avea implicații grave. „Politicienii și jurnaliștii americani discută serios consecințele unui transfer de arme nucleare către Kiev. Să predai arme nucleare unei țări aflate în război cu cea mai mare putere nucleară?”, a scris pe Telegram Medvedev, fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012.
Consecințe
El a spus că fie și amenințarea cu un astfel de transfer de arme nucleare ar putea fi considerată ca o pregătire pentru un război nuclear împotriva Rusiei. „Transferul efectiv al unor astfel de arme poate fi echivalat cu faptul împlinit al unui atac asupra țării noastre”, conform doctrinei nucleare recent actualizate a Rusiei, a afirmat Medvedev.
„Consecințele sunt evidente”, a adăugat el.
Afirmațiile lui Medvedev vin și în contextul în care marțea trecută, în cea de-a 1000-a zi de război, Vladimir Putin a impus modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, coborând pragul pentru utilizarea armelor nucleare.
Potrivit unui articol publicat de New York Times pe 21 noiembrie, unii oficiali din Statele Unite au spus că președintele Joe Biden ar putea da Ucrainei arme nucleare, în condițiile în care a rămas fără așa ceva după prăbușirea URSS. O astfel de opțiune ar putea fi considerată drept o garanție de securitate pentru Ucraina, a mai scris sursa citată.
Fii alături de noi pe Facebook