„Anul acesta avem cele mai mari investiții nete de după Revoluție”, a subliniat premierul.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, într-un context geostrategic instabil, România rămâne o ancoră de stabilitate, inclusiv în domeniul economic, subliniind că aderarea la OCDE în 2026 este cel mai important proiect de țară.
Premierul a participat miercuri la Palatul Victoria, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Ciolacu a evidențiat creșterea economică solidă a României și perspectivele economice pozitive pentru următorii ani. „Anul trecut, am avut una dintre cele mai bune creșteri economice din Europa, iar tendințele pentru perioada următoare sunt încurajatoare, cu previziuni de peste 3% în 2024 și 2025. Creșterea se bazează în mare parte pe investiții. Anul acesta avem cele mai mari investiții nete de după Revoluție, de 58 de miliarde de lei în primele șapte luni, și ne propunem să depășim 110 miliarde până la sfârșitul anului”, a spus Marcel Ciolacu.
El a adăugat că diplomații români joacă un rol esențial în promovarea României ca partener de afaceri de încredere și destinație atractivă pentru investitori. „Rolul diplomaților și al celor care promovează economia României este esențial pentru a prezenta România așa cum este: un partener de afaceri de încredere și o destinație atractivă pentru investitori”, a subliniat Ciolacu.
Premierul a subliniat și importanța sprijinirii firmelor românești care vor să se extindă în alte țări. „Sunt tot mai multe și mai active. O cifră semnificativă este cea a exporturilor. Anul trecut, România a exportat aproape 93 de miliarde de euro, iar anul acesta vom depăși cu siguranță 100 de miliarde”, a declarat Ciolacu.
În acest context, aderarea României la OCDE este văzută ca un obiectiv strategic major. „Statutul de membru al OCDE garantează investiții consistente și pe termen lung în economie, care vor crea locuri de muncă, o administrație mai eficientă și un nivel de trai mai ridicat pentru toți românii. Ritmul interacțiunilor cu OCDE este foarte bun, iar mobilizarea trebuie să fie la fel de importantă și în perioada următoare”, a afirmat premierul.
Ciolacu a cerut tuturor instituțiilor responsabile să trateze procesul de aderare cu maximă atenție și seriozitate pentru a atinge obiectivul aderării în 2026.