Alături de Mohamed Abu Salmeya, a fost eliberat și chirurgul Issam Abu Ajwa, conform Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
Armata israeliană l-a eliberat luni pe Mohamed Abu Salmeya, directorul spitalului Al Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza, după șapte luni de detenție, conform surselor palestiniene citate de EFE. Salmeya s-a întors în Gaza împreună cu alți 50 de deținuți palestinieni, conform relatărilor din media locale. În videoclipurile de pe rețelele sociale, el apare în stare bună, fiind întâmpinat de familia sa la întoarcerea în Gaza.
Alături de el a fost eliberat și chirurgul Issam Abu Ajwa, conform Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Ministerul a subliniat importanța eliberării celorlalți deținuți din echipele medicale și a cerut comunității internaționale să pună presiune pe Israel pentru a opri practicile brutale împotriva prizonierilor.
Salmeya a fost reținut pe 23 noiembrie pentru a fi interogat despre legăturile spitalului cu activitățile teroriste ale Hamas, după descoperirea unui tunel sub spital. „Directorul spitalului Al Shifa a fost reținut și interogat de Shin Bet, conform dovezilor care arată că spitalul servea drept centru de comandă al Hamas”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene acum șapte luni.
Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a criticat eliberarea lui Salmeya și a celorlalți prizonieri pe rețeaua socială X, considerând-o o „neglijență de securitate”. Ben Gvir a cerut premierului să oprească politica independentă a ministrului Apărării și a șefului Shin Bet. El dorește un tratament mai dur pentru prizonieri și a propus o lege pentru pedeapsa cu moartea doar pentru palestinieni, care a fost aprobată în prima lectură, dar încă așteaptă aprobarea Knésetului.
Un alt prizonier eliberat, Faraj Al Samuni, a declarat agenției palestiniene Wafa că deținuții suferă condiții insuportabile, incluzând tortura și răspândirea bolilor. Avocatul Khaled Mahajneh a descris condițiile dure din închisoarea Sde Teman din Neghev, unde prizonierii sunt legați și cu ochii acoperiți până la 24 de ore. Pe 21 iunie, Hamas a cerut comunității internaționale să investigheze abuzurile din închisorile israeliene, iar Clubul Prizonierilor Palestinieni a denunțat tratamentele crude, incluzând amputările și operațiile fără anestezie.