Forțele israeliene au vizat „obiective teroriste” în subteran, forțând civilii să se refugieze în condiții umanitare precare.
Forțele terestre israeliene au inițiat o nouă incursiune în Jan Yunis, un oraș important din sudul Fâșiei Gaza, care a fost parțial abandonat de civili ieri. Soldații israelieni desfășoară lupte chiar și în subteran pentru a elimina „obiective teroriste”, a informat armata vineri. Locuitorii din această zonă sunt nevoiți să se refugieze în „zona umanitară” din Mawasi, care devine din ce în ce mai îngustă și care, în ciuda acestui fapt, a fost și ea ținta bombardamentelor. Aici, sute de mii de palestinieni trăiesc în condiții umanitare extrem de precare, înghesuiți într-un labirint de corturi.
În același timp, în sudul Libanului, forțele israeliene au bombardat un centru de comandă și infrastructura miliției șiite Hezbollah. Această acțiune vine ca răspuns la amenințarea Hezbollah de a lansa un atac de mare amploare împotriva Israelului, în represalii pentru asasinarea liderului său militar suprem. Această escaladare a tensiunilor reprezintă cea mai gravă criză de la granița dintre Israel și Liban din ultimii 18 ani.
Noaptea trecută, Israel a detectat lansarea a aproximativ 25 de rachete în două valuri separate, care au căzut în zone nelocuite din apropierea localităților Shlomi și kibutz Kabri. Aceasta a determinat o reacție promptă din partea Israelului, care a lovit țintele Hizbulá din sudul Libanului, vizând centrele de comandă și alte infrastructuri esențiale pentru gruparea șiită.
În această dimineață, sirenele antiaeriene au fost activate în zonele Manara și Kiryat Shmona, situate aproape de granița dintre Liban și Israel, după ce armata israeliană a identificat mai multe proiectile care traversau granița din Liban și cădeau în zone nelocuite.
Citiți și Tensiuni în Orientul Mijlociu: Israelul a interceptat dronele Hezbollah
Tensiunile de la granița Israelului cu Libanul și incursiunea în Jan Yunis subliniază complexitatea și gravitatea conflictului din regiune, în care luptele și atacurile devin tot mai frecvente, afectând grav populația civilă și intensificând instabilitatea regională.