Conform Eurostat, Țările cu cele mai mari creșteri ale inflației în iulie sunt Belgia, Țările de Jos, Estonia, Croația și Grecia.
Rata anuală a inflației în zona euro a crescut în iulie cu 0,1%, ajungând la 2,6%, conform estimării preliminare a Eurostat. Inflația de bază, care exclude energia, alimentele proaspete și tutunul, a rămas stabilă la 2,9% pentru a treia lună consecutiv.
În luna iulie, serviciile au avut cea mai mare creștere a prețurilor, cu 4,0%, urmate de alimente, alcool și tutun, care au crescut cu 2,3%. Prețurile energiei au crescut cu 1,3%, față de 0,2% luna precedentă, iar bunurile industriale neenergetice au înregistrat o inflație anuală de 0,8%.
Belgia a avut cea mai mare rată a inflației în iulie, cu 5,5%, urmată de Țările de Jos și Estonia (3,5%), Croația (3,4%) și Grecia (3,0%). Spania, Austria și Slovacia au avut toate o rată de 2,9%, iar Luxemburg și Portugalia au depășit media zonei euro, cu 2,7%. Germania, Franța și Cipru au avut o inflație de 2,6%, în timp ce Finlanda (0,6%), Letonia (0,8%) și Lituania (1,1%) au avut cele mai scăzute rate.
Inflația în zona euro a scăzut constant de la sfârșitul anului 2022, când a atins un maxim de 10,6% în octombrie, datorită scăderii prețurilor la energie. În acest an, inflația s-a menținut sub 3%, atingând un minim de 2,4% în martie și aprilie. Tendința descendentă s-a întrerupt în mai, cu o creștere de 0,2%, iar în iunie a scăzut din nou, însă creșterea din iulie încetinește progresul spre obiectivul BCE de 2%.
Citiți și România pe ultimul loc în UE la ponderea absolvenților de învățământ superior
Banca Centrală Europeană a redus dobânzile în iunie cu 0,25 puncte, pentru prima dată de la începutul înăspririi politicii monetare din 2022, dar a decis să le mențină la 4,25% în iulie, așteptând noi date în septembrie. Președinta BCE, Christine Lagarde, a subliniat că presiunile inflaționiste rămân intense, în special în sectorul serviciilor, și că prețurile vor rămâne probabil „peste obiectiv până anul viitor.”