De la izbucnirea războiului, atacurile israeliene au lăsat 38.664 morți, peste 89.000 răniți și aproape două milioane de deplasați.
Grupul islamist Hamas, care controlează de facto Fâșia Gaza, a acuzat luni Statele Unite că sunt „responsabile legal și moral” pentru „genocidul” comis de Israel cu arme americane în enclava palestiniană, unde numărul morților a depășit 38.600 de la izbucnirea războiului pe 7 octombrie.
„Administrația americană a cauzat o tragedie umană majoră și un prejudiciu masiv poporului nostru palestinian prin participarea sa la crima de genocid și furnizarea de arme interzise internațional ocupației (israeliene), cu care au ucis zeci de mii de civili”, a declarat Hamas într-un comunicat.
Statele Unite au furnizat Israelului „rachete și bombe cu 200 de lire de explozibil fără niciun control sau responsabilitate”, inclusiv trei tipuri de arme antibuncăr, cum ar fi „bombe americane de tip GBU 28, bombe ghidate prin GPS destinate distrugerii infrastructurilor, bombe cu fosfor alb interzise internațional, bombe neghidate și bombe inteligente JDAM”, a precizat grupul.
De la izbucnirea războiului, forțele israeliene au atacat constant Fâșia Gaza prin aer, uscat și mare, lăsând în urmă 38.664 de morți, peste 89.000 de răniți, mii de persoane dispărute sub dărâmături și aproape două milioane de deplasați în condiții umanitare precare. Doar în ultimele 24 de ore, atacurile israeliene au lăsat 80 de morți și 216 răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
Citiți și Amnesty International cere eliberarea ostaticilor israelieni de către Hamas
Munitiile americane sunt folosite de Israel pentru a lovi „munți, clădiri mari și corturi de deplasați din nailon și țesătură (…), distrugând mai mult de 75% din locuințe, spitale, școli și biserici, precum și uciderea deliberată a jurnaliștilor, medicilor, oamenilor de știință, cercetătorilor, elitelor, elevilor și tuturor segmentelor societății palestiniene”, a subliniat Hamas. Grupul a criticat, de asemenea, faptul că Statele Unite au blocat mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU care cereau un armistițiu, susținând că acest lucru le face „un susținător și partener important al crimei de genocid”.