„Îmi pare extrem de rău pentru ce am făcut. Regret fiecare minut și fiecare secundă”, a declarat Rico Krieger.
Germanul Rico Krieger, condamnat la moarte în Belarus pentru terorism, și-a exprimat regretul profund pentru acțiunile sale într-un interviu difuzat de canalul de stat Belarus-1 și a sperat într-o grațiere din partea președintelui belarus, Alexandr Lukașenko. „Îmi pare extrem de rău pentru ce am făcut. Regret fiecare minut și fiecare secundă (…) Sper mult ca președintele Lukașenko să mă ierte și să mă grațieze”, a declarat Krieger dintr-o celulă de închisoare.
Krieger a afirmat că a acționat la ordinul serviciului de securitate ucrainean, care i-a cerut să fotografieze instalații militare din Belarus și să lase o rucsac care ulterior a explodat, fără a provoca victime. Germanul a mărturisit că se simte „complet abandonat” de guvernul german, iar singurii care luptă pentru viața sa și pun presiune pe Berlin pentru a lua măsuri sunt părinții și bunica sa.
Totuși, Krieger crede că Germania nu a dorit până acum să stabilească un contact cu Belarus pentru a discuta despre viitorul său. „Timpul nu este de partea mea. În orice moment pot să execute sentința”, a spus Krieger în videoclip, adăugând că îi este „foarte frică”.
Krieger, în vârstă de 30 de ani, care a lucrat pentru Crucea Roșie Germană, a fost capturat în timp ce lupta în Ucraina ca parte a unui grup de voluntari – Regimentul Kastus Kalinouski – considerat extremist în Belarus, principalul aliat al campaniei militare ruse în țara vecină. Sentința de execuție prin împușcare a fost pronunțată la sfârșitul lunii iunie, deși Ministerul de Externe belarus a recunoscut săptămâna trecută că menține contacte cu omologii germani.
Citiți și Rusia a atacat Ucraina cu drone Shahed, afectând din nou infrastructura electrică
Potrivit radioului public german Deutschlandfunk, surse din cadrul ministerului condus de Annalena Baerbock au asigurat că diplomația germană „se străduiește să evite aplicarea unei condamnări la moarte în Belarus împotriva unui cetățean german”. Între timp, opoziția belarusă crede că Krieger ar putea fi schimbat cu cecenul Vadim Krásikov, încarcerat în Germania pentru uciderea unui cetățean georgian. Belarus, țară condusă de treizeci de ani de autoritarul Lukașenko, este singura țară europeană în care încă se aplică pedeapsa cu moartea.