Un neurolog care a efectuat o colonoscopie, un RMN realizat de un specialist necorespunzător: deși a sedus milioane de fani, serialul „Dr. House” nu este 100% credibil, au scris într-un studiu trei medici croați după ce au analizat fiecare minut din cele 177 de episoade ale acestei producții de televiziune.
Vedeți și Veste proastă pentru A8: UMB cere rezilierea unui contract de 1,2 miliarde de euro
Într-un studiu realizat de cei trei neurologi din Croația au fost identificate, în total, 77 de erori. „Ne-am concentrat pe diagnosticele principalelor cazuri, modul în care a fost reprezentată practica medicală și detectarea erorilor medicale”, a spus Denis Cerimagic, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea din Dubrovnik.
Cele mai evidente greșeli din film
Cea mai evidentă eroare: pe parcursul episoadelor, personajul Dr. House, celebru și pentru bastonul său, folosește acest obiect ținându-l pe partea greșită a corpului. „Era mai eficient pe ecran, pentru a sublinia șchiopătatul său”, a explicat Denis Cerimagic.
Alte erori: membrii echipei sale realizau proceduri medicale care sunt în mod normal efectuate de alți specialiști. Aproape nimeni nu mai folosește termometrul cu mercur, o criză cardiacă nu este sinonimă cu un infarct, o singură injecție nu poate vindeca o carență de vitamina B12 și nu există o chimioterapie unică pentru a putea trata diferite tumori, așa cum au lăsat să se înțeleagă unele dintre episoade.
În ceea ce privește rezultatele de laborator, acestea au fost mereu obținute în doar câteva ore, indiferent de complexitatea analizelor.
„Am vrut să scriem un articol care să fie interesant pentru medici, dar și pentru cititorii care nu au mari cunoștințe medicale”, a explicat Denis Cerimagic. Iar succesul de care s-a bucurat noua cercetare l-a surprins pe acest profesor, precum și pe ceilalți doi coautori, Goran Ivkic și Ervina Bilic.
Proliferarea serialelor TV cu specific medical din ultimii ani îi determină pe regizori să fie cât mai exacți posibil, iar conținutul lor reflectă din ce în ce mai fidel munca angajaților din sectorul sanitar. „De acum, doar profesioniștii din domeniul sănătății pot remarca erorile”, a mai spus Denis Cerimagic.
Fii alături de noi pe Facebook