În toamna anului trecut, începând cu 16 septembrie, Pământul s-a cutremurat timp de 9 zile. La momentul producerii primelor vibrații ale scoarței terestre, unii seismologi au crezut că instrumentele lor s-au stricat. ”Când am văzut prima dată semnalul seismic, am fost complet nedumerit. Niciodată până acum nu a fost înregistrată o undă seismică atât de lungă. Nimeni nu avea nici cea mai vagă idee ce a cauzat acest semnal”, a spus Hicks Stephen Hicks, seismolog la University College London, potrivit fanatik.ro.
De ce s-a cutremurat Pământul timp de 9 zile
În toamna anului trecut, Pământul s-a cutremurat timp de 9 zile.La momentul producerii primelor vibrații ale scoarței terestre, unii seismologi au crezut că instrumentele lor s-au stricat. ”Când am văzut prima dată semnalul seismic, am fost complet nedumerit. Niciodată până acum nu a fost înregistrată o undă seismică atât de lungă. Nimeni nu avea nici cea mai vagă idee ce a cauzat acest semnal”, a spus Hicks Stephen Hicks, seismolog la University College London, potrivit fanatik.ro.
Vedeți și https://iasitvlife.ro/moldova/nenorociri-dupa-codul-rosu-de-ploi/
După studii aprofundate, o echipă internațională de oameni de știință au anunțat că au elucidat misterul unui mega-tsunami, care a făcut Pământul să vibreze timp de 9 zile. În septembrie 2023, timp de 9 zile consecutiv, Pământul s-a cutremurat într-un mod cu atât mai straniu cu cât oamenii de știință nu au aflat imediat cauza fenomenului. Evenimentul tectonic a fost detectat de senzorii de cutremure din întreaga lume. El a fost însă atât neobișnuit, încât cercetătorii nu au avut inițial nicio idee ce l-a provocat.
Care este explicația
Un studiu prezentat în revista Science și citat de The Guardian prezintă o explicație a acestui fenomen bizar. Oameni de știință din mai multe state ale lumii spun că un mega-tsunami a provocat aceste cutremure.
Totul are ca punct de pornire Groenlanda. Aici, în toamna anului trecut, s-a produs topirea unui ghețar. Fenomenul a declanșat o alunecare de teren uriașă, care a provocat apoi un mega-tsunami înalt de aproximativ 200 de metri. Pe 16 septembrie 2023, peste 20 de milioane de metri cubi de rocă și gheață au căzut în acest fiord îndepărtat și nelocuit, la aproape 200 de kilometri distanță de ocean.
La circa 80 de kilometri distanță, valurile tsunami de patru metri au avariat o bază de cercetare situată pe insula Ella. ”Prăbușirea a fost provocată de subțierea ghețarului la baza muntelui, fiind creată de schimbările climatice”, a explicat Serviciul de geologie al Danemarcei și Groenlandei.
Fii alături de noi pe Facebook!