În ciuda faptului că este un stat mic, ce atrage anual nenumărați turiști, Vaticanul are ”găuri financiare”, care au fost oarecum limitate în timpul Papei Francisc. Numai că au crescut și alte deficite: mai ales cel al fondului de pensii al Vaticanului, o prăpastie de două miliarde de euro.
Vedeți și: Scor extrem de strâns pentru turul 2
Unii spun că datoria este enormă, având în vedere dimensiunea mică a Statului Papal. Alții spun că este paradoxal ca o organizație care deține o cantitate enormă de opere de artă neprețuite să riște falimentul pentru câteva miliarde, riscând, astfel, să piardă operele lui Michelangelo, Caravaggio și Leonardo, și că ar fi suficient să vândă câteva lucrări îngrămădite în subsolurile Vaticanului.
”Un drum umilitor pe care Biserica nu vrea să îl parcurgă. Rămân deci, donatorii. Cei cu cele mai adânci buzunare sunt conservatorii americani de la Fundația Papală și alte organizații filantropice care s-au adunat la Roma în zilele pentru întâlnirea anuală a strângerii de fonduri numită <Săptămâna Americii>. Potrivit Times of London, donatorii fundației papale au promis că vor dubla fondul din acest an la 30 de milioane de dolari și în viitor vor strânge alte 750 de milioane de dolari”, a scris vatic IL CORRIERE DELLA. Potrivit publicației, Conclavul nu s-a lăsat influențat, iar Robert Prevost, noul Papă, nu va fi sabia în flăcări a conservatorilor: ”Dar, în calitate de american pragmatic cu experiență în gestionarea organizațiilor complexe (augustinienii), ar trebui să știe unde să pună mâinile. Și ar trebui să poată face față unei Curie pe care o cunoaște bine din funcțiile pe care le-a ocupat la Vatican, dar din care nu face parte”.
Fii alături de noi pe Facebook