În același timp, Casa Albă a declarat că Netanyahu nu este considerat un „criminal de război”, ci un „prieten” al Statelor Unite.
După o întâlnire cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a declarat că este timpul să se pună capăt războiului din Gaza printr-un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor. Harris a afirmat că i-a spus lui Netanyahu că este momentul să finalizeze acordul și a îndemnat pe toți cei care cer pacea să sprijine acest armistițiu. Deși s-a fotografiat anterior alături de Netanyahu, mesajul său a reflectat o empatie mai mare față de suferințele palestinienilor, diferită de poziția președintelui Joe Biden.
În același timp, Casa Albă a declarat că Netanyahu nu este considerat un „criminal de război”, ci un „prieten” al Statelor Unite. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat într-o conferință de presă că nu consideră relevante concluziile Curții Penale Internaționale (CPI). Netanyahu a mulțumit lui Biden pentru cei cincizeci de ani de sprijin american acordat Israelului.
La Națiunile Unite, secretarul general António Guterres a criticat dur campania militară israeliană în Gaza, numind-o „o situație de teroare dramatică”. Guterres a spus că această campanie a avut un impact devastator, provocând moarte și distrugere la o scară fără precedent și a criticat haosul generat de ordinele de evacuare ale armatei israeliene.
Între timp, fostul președinte american Donald Trump a cerut ca Netanyahu să încheie „rapid” ofensiva din Gaza, spunând că aceasta afectează imaginea internațională a Israelului. Trump a criticat guvernul israelian pentru gestionarea proastă a relațiilor publice și a adăugat că războiul durează „prea mult timp”.
Citiți și Netanyahu apără ofensiva în Gaza în fața Congresului SUA și acuză Iranul de instigarea protestelor
În Israel, forțele israeliene au recuperat corpurile a cinci ostatici care au murit în atacurile Hamas din 7 octombrie. Această veste este un șoc pentru familiile victimelor, care cer acum un acord de încetare a focului imediat. Din cei 251 de ostatici, 111 sunt încă în Fâșia Gaza, dintre care 39 au fost confirmați ca fiind decedați. Au fost aduse în Israel și corpurile a 24 de ostatici, în timp ce 116 au revenit în viață. Anunțul a venit la scurt timp după ce Netanyahu a vorbit în fața Congresului SUA, fără a menționa semnificativ soarta ostaticilor sau cererea de armistițiu a familiilor acestora.