Instanța supremă a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate între președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, constatând că executivul UE nu a explicat în mod plauzibil de ce nu deține textele.
Vedeți și Ilie Bolojan: Putem ajunge în situația să creştem taxe şi impozite
Potrivit Curții, Comisia nu poate pretinde pur și simplu că nu deține documentele solicitate; aceasta trebuie să ofere explicații credibile care să permită atât publicului, cât și Curții să înțeleagă de ce documentele respective nu pot fi găsite.
Au fost șterse mesajele?
CEJ a constatat că The New York Times a prezentat dovezi relevante și coerente care indică existența unor mesaje text între președintele Comisiei și directorul general al Pfizer cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19. După repetate încercări nereușite de a obține mesajele, The New York Times a sesizat CEJ în ianuarie 2023. Curtea a stabilit acum că Comisia nu a clarificat în mod adecvat dacă mesajele text solicitate au fost șterse și, în caz afirmativ, dacă ștergerea a avut loc în mod deliberat sau automat. Comisia Europeană are acum la dispoziție două luni pentru a contesta decizia Curții de Justiție.
Fii alături de noi pe Facebook