„Asta nu este adevărat. Nu am făcut nicio ofertă de amnistie lui Maduro”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.
Casa Albă a negat informațiile difuzate de The Wall Street Journal, conform cărora guvernul lui Joe Biden ar negocia o amnistie cu Nicolas Maduro pentru ca acesta să predă puterea, după ce verificările independente ar confirma acuzațiile opoziției privind fraudarea alegerilor. The Wall Street Journal a raportat că Statele Unite ar fi oferit o grațiere lui Maduro și unora dintre apropiații săi inculpați de Departamentul american al Justiției, în schimbul plecării președintelui venezuelean până la sfârșitul actualului mandat, în ianuarie.
Statele Unite au respins raportul The Wall Street Journal, subliniind că nu a fost făcută nicio ofertă de amnistie lui Maduro. Vedant Patel, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, a infirmat aceste afirmații. „Asta nu este adevărat. Nu am făcut nicio ofertă de amnistie lui Maduro sau altor persoane după alegeri,” a afirmat Patel atunci când a fost întrebat despre acest subiect.
În această dimineață, șeful opoziției venezuelene, Edmundo González, a discutat cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și de Securitate. Borrell a subliniat importanța publicării și verificării actelor electorale, precum și necesitatea unui dialog cu garanții care să reflecte voința populară. „În conversația cu Edmundo González am reafirmat poziția UE: publicarea și verificarea actelor, sfârșitul represiunii și necesitatea unui dialog cu garanții,” a scris Borrell pe rețeaua socială X.
En conversación con Edmundo González he reafirmado la posición de la UE: publicación y verificación de actas, fin a la represión y necesidad de un diálogo con garantías que refleje la voluntad popular.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 12, 2024
La divulgación de los resultados electorales corresponde al CNE. #Venezuela
Într-o mișcare separată, Statele Unite au oferit anterior o recompensă de 15 milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea lui Maduro, acuzat de conspirație pentru „inundarea” Statelor Unite cu cocaină, în timpul mandatului lui Donald Trump. Acum, Washingtonul încearcă să convingă Brazilia, Mexicul și Columbia să adopte o poziție mai fermă față de Maduro, în loc să se limiteze la solicitarea dovezilor privind victoria acestuia în alegeri.
Citiți și UE își exprimă îngrijorarea și solicită verificarea documentelor electorale din Venezuela
În prezent, diplomația internațională ar putea fi singura cale prin care Maduro ar putea fi obligat să se retragă după 11 ani de putere. Tentativa Statelor Unite se aliniază cu strategia opoziției, care favorizează negocieri ce includ garanții pentru liderii regimului. „Provocarea este să facem în așa fel încât Maduro să înțeleagă că cea mai bună opțiune a sa este să accepte termenii unei tranziții negociate” a declarat María Corina Machado, șefa opoziției venezuelene, într-un interviu acordat publicației El País America.