Conform concluziilor Check First, Operațiunea Suprasolicitare este „o tactică precis programată în timpul unei perioade electorale cruciale la nivel mondial”.
O campanie de manipulare online, cu orientare pro-rusă, a vizat, de mai multe luni, verificatorii internaționali, implicând peste 800 de instituții din 75 de țări, printre care media, guverne, ambasade, partide politice și universități. Concluzia este rezultatul unei anchete realizate de compania finlandeză de analiză digitală Check First, cu sprijinul organizației non-guvernamentale Reset.Tech.
Anchetând ceea ce se numește „Operațiunea Matrioșka”, îndreptată împotriva verificatorilor de pe mai multe continente, inclusiv EFE Verifica, Check First o redefinește ca „Operațiunea Suprasolicitare”. Consideră că această campanie a intrat într-o nouă fază, cu un impact în creștere.
Conform concluziilor Check First, Operațiunea Suprasolicitare este „o tactică precis programată în timpul unei perioade electorale cruciale la nivel mondial”, care se evidențiază prin „coordonare, repetiție și amploare”, precum și prin „sofisticare”. Aceasta constă în publicarea de conținuturi manipulate pe canalele de Telegram în limba rusă și apoi pe site-uri web afiliate Kremlinului, care sunt apoi propagate pe rețeaua socială X.
Ultima etapă a acestei campanii de manipulare implică trimiterea coordonată a e-mailurilor către verificatori, cu conținuturile publicate anterior pe Telegram, X sau site-uri web sub controlul lor.
Citiți și O operațiune pro-rusă încearcă să manipuleze verificatorii internaționali cu alerte false
În total, conturile X ale peste 800 de instituții și organizații din 75 de țări au fost ținta acestei rețele, inclusiv 200 de verificatori. Check First denunță că mai mult de jumătate din cele 100 de conturi false de X care au difuzat acest conținut manipulat rămân deschise luni întregi după ce au fost folosite pentru prima dată în operațiune, ceea ce le permite să fie folosite din nou pentru dezinformare.