Aceștia invocă drept motive ‚,persistența tensiunilor geopolitice, restricția de pe piețele globale de gaze și decizia Rusiei de a renunța la combustibilii fosili”.
Comisia Europeană a îndemnat marți țările Uniunii Europene (UE) să prelungească cu încă un an reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%, convenită în urmă cu doi ani, odată cu declanșarea crizei energetice. Măsura, care urmează să expire la 31 martie, urmărește să mențină în mod colectiv o reducere a cererii de gaze de 15% față de consumul mediu între aprilie 2017 și martie 2022, a precizat instituția într-un comunicat.
Recomandarea Comisiei Europene, supusă aprobării statelor membre, va fi discutată în cadrul reuniunii miniștrilor energiei din UE-27, programată pentru luni, 4 martie. În pofida îmbunătățirii situației energetice a UE, Comisia subliniază necesitatea continuă de a face economii de energie din cauza tensiunilor geopolitice, a piețelor globale de gaze naturale restrânse și a deciziei de a nu se baza pe combustibilii fosili din Rusia.
Bruxelles-ul susține că economisirea continuă a gazelor va contribui la menținerea și îmbunătățirea stabilității actuale a pieței, va facilita umplerea depozitelor de gaze în primăvară și vară și va sprijini eforturile de decarbonizare ale UE.
Comisia estimează că blocul și-a redus cererea de gaze cu 18% între august 2022 și decembrie 2023, depășind obiectivul de 15% convenit în 2022 și generând economii de 101 miliarde de metri cubi. Pe lângă reducerea cererii de gaze, statele membre s-au angajat să atingă o capacitate de 90% în depozitele lor de gaze până la 1 noiembrie 2023, un obiectiv atins în august anul trecut și care a ajuns la 99% în noiembrie.