Această măsură schimbă politica UE, care în iunie 2022 a suspendat taxele pentru a sprijini Kievul din cauza războiului.
Comisia Europeană (CE) a anunțat astăzi că, începând de marți, va reintroduce taxe pentru zahărul și ouăle provenite din Ucraina, ca răspuns la nivelurile ridicate ale importurilor acestor produse în Uniunea Europeană (UE) în ultimele luni. Această măsură marchează o schimbare semnificativă în politica comercială stabilită în iunie 2022, când UE a suspendat taxele și cotele pentru a sprijini Kievul după invazia rusă.
De la implementare, aceste excepții au fost reînnoite periodic. Totuși, ultima prelungire, în vigoare de la începutul lunii iunie, a inclus un „mecanism de frânare de urgență” destinat să protejeze producătorii europeni față de creșterea importurilor ucrainene. Această frână afectează produse precum ouăle, păsările de curte, zahărul, ovăzul, porumbul, grișul și mierea, activându-se automat atunci când importurile ating anumite volume prestabilite.
„Mecanismul de frânare de urgență” va fi activat pentru zahăr și ouă începând de mâine, în timp ce pentru ovăz este deja în vigoare din luna iunie. CE a detaliat că aceste produse vor fi supuse cotelor tarifare stabilite în Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între UE și Ucraina, aplicându-se un tarif de națiune cea mai favorizată pentru importurile suplimentare în restul anului.
Activarea mecanismului de frânare de urgență se bazează pe volumele medii anuale de import înregistrate între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023. Pentru ouă, această medie este de 23.188,96 tone, iar pentru zahăr, 262.652,68 tone. Odată depășite aceste praguri, Comisia reintroduce cotele tarifare într-un termen de 14 zile, permițând importul unei cantități specifice la un drept de import redus.
Citiți și Ucraina anunță că a arestat un grup subversiv care intenționa să preia controlul Parlamentului
Impactul acestei decizii este semnificativ, având în vedere că importurile de ouă și zahăr ucrainene au depășit deja nivelurile stabilite pentru 2024. De la începutul acestui an, importurile au depășit limitele, ceea ce a dus la reimpunerea taxelor. Pentru anul viitor, se vor aplica noi cote tarifare corespunzătoare la cinci douăsprezece din pragul anual, până la 5 iunie 2025, stabilindu-se cote specifice pentru ambele produse.