Sud-estul României, porțiuni din zona Moldovei și întregul litoral românesc de la Marea Neagră se numără printre cele mai afectate regiuni din Europa în privința bruiajului GPS, interferențe care afectează zilnic sistemele de navigație ale avioanelor comerciale, scrie știripesurse.ro. ”În prezent, 90% din semnalele false de GPS concentrate în estul României provin din Crimeea și afectează aproape întregul trafic aerian care face legătura dintre Uniunea Europeană și Asia„, se arată într-un raport publicat de OPS Group, un grup de analize OSINT, în colaborare cu instituții precum ministerul britanic al Apărării, NASA și experți israelieni în cybersecurity.
Vedeți și Trump crește în sondaje, Harris scade
Ministerul român al Transporturilor anunță, însă, că din punctul de vedere al siguranței navigației aeriene, incidentele de tip pierderea semnalului GPS nu afectează siguranța zborurilor. ”În navigația aeriană se utilizează mijloace convenționale, puse la dispoziție de ROMATSA, iar acestea sunt reziliente la bruiajele semnalului GPS/CNSS”, se arată într-un răspuns al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, care a mai precizat că „piloții aeronavelor sunt informați în timp real în situația apariției unor degradări a semnalului GNSS”.
Auoritățile române, contrazise de raportul OPS Group
Autoritățile române sunt însă contrazise de analiza OPS Group, care susține și că venirea iernii face lucrurile și mai complicate. „Per ansamblu, grupul de lucru apreciază că impactul bruiajului GPS asupra siguranței zborurilor și operațiunilor aeriene este unul extrem de ridicat. Grupul de lucru se declară extrem de îngrijorat cu privire la impactul general pe care bruiajul GPS îl are asupra siguranței zborurilor”, se arată în raport. Mai mult, „odată cu apropierea iernii, vom trece de la condiții meteo caracterizate predominant prin vreme frumoasă, la vreme rea, friguroasă, cu depunere de gheață, schimbare care va duce la creșterea factorilor de risc”, se arată în raportul legat de modul în care bruiajul GPS afectează aeronavele civile.
Fii alături de noi pe Facebook