Înaltul Reprezentant al UE subliniază că utilizarea armelor de către Ucraina nu implică Uniunea într-un conflict direct cu Rusia și că deciziile sunt la latitudinea fiecărui stat membru.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe și Securitate, a calificat drept „ridicol” conceptul că UE ar fi în război cu Rusia doar pentru că Ucraina folosește armele furnizate de țările europene pentru a ataca obiective pe teritoriul rus. „Este ridicol să spunem că faptul că permitem țintirea în interiorul teritoriului rus înseamnă că suntem în război cu Moscova. Nu suntem în război cu Moscova”, a subliniat Borrell la sosirea sa la o întâlnire informală a miniștrilor apărării din UE.
În cadrul întâlnirii, miniștrii europeni au discutat despre solicitarea Kievului de a utiliza armamentul donat de Occident pentru atacuri în interiorul Rusiei, un subiect abordat și de miniștrii de externe în ziua precedentă. Deși Borrell a exprimat sprijinul său personal pentru această posibilitate, în contextul sprijinului european acordat Ucrainei pentru a se apăra de invazia rusă și conform dreptului internațional, el a subliniat că decizia privind utilizarea acestui armament aparține fiecărui stat membru în parte.
Înaltul Reprezentant a precizat că țările care furnizează rachete de lungă distanță sau alte arme Ucrainei vor decide în mod autonom cum vor fi utilizate acestea. „A acorda acest sprijin nu înseamnă a fi implicat împotriva Moscovei”, a declarat Borrell, reafirmând că sprijinul acordat Ucrainei, chiar și cu luarea în considerare a atacurilor pe teritoriul rus, nu implică un război direct cu Rusia. „Nimeni nu dorește să fie în război cu Rusia doar din cauza sprijinului acordat Ucrainei”, a concluzionat el.
Pe lângă discuția despre utilizarea armelor de lungă distanță, Borrell a subliniat alte modalități de a sprijini Ucraina, cum ar fi instruirea soldaților săi și furnizarea de avioane de luptă. Miniștrii UE vor analiza modul de extindere a obiectivului misiunii de formare a soldaților ucraineni, dincolo de 60.000, și crearea unei celule la Kiev pentru a îmbunătăți coordonarea cu Forțele Armate ucrainene.
Citiți și Josep Borrell cere ridicarea restricțiilor pentru folosirea armamentului donat Ucrainei
Borrell a menționat, de asemenea, că primele F16 trimise de țările europene sunt deja utilizate pentru a face față atacurilor rusești asupra orașelor ucrainene. În legătură cu angajamentul UE de a dona un milion de proiectile de artilerie Ucrainei, el a informat că au fost livrate aproximativ 700.000, grație creșterii capacității de producție a industriei comunitare. „Dacă ucrainenii beneficiază de sprijinul nostru, pot lupta cu succes”, a asigurat Borrell, considerând incursiunea în regiunea rusă Kursk ca un exemplu de acțiune strategică îndrăzneață și eficientă.