Conform documentelor judiciare citate de postul de stat australian ABC, aceștia sunt acuzați de „menținerea relațiilor cu serviciile de informații ruse” între „decembrie 2022 și iulie 2024”.
Poliția australiană a informat vineri despre arestarea fostă membră a armatei australiene și a soțului ei, ambii de origine rusă și cu cetățenie australiană, pentru accesarea presupusă a materialelor militare „sensibile” cu intenția de a le împărtăși autorităților din Rusia. Cei acuzați sunt Kira Korolev, în vârstă de 40 de ani, care a obținut cetățenia australiană în 2016 și a fost soldat raso al Armatei Australiene, și soțul ei, Igor Korolev, un lucrător autonom de 62 de ani, care s-a naturalizat australian în 2020.
Ambii au fost arestați joi în locuința lor din Brisbane, în nord-estul țării, conform unui comunicat publicat astăzi de Poliția Federală Australiană și Organizația Australiană de Securitate și Informații (ASIO). Cei doi sunt acuzați de pregătirea unui act de spionaj. Conform documentelor judiciare citate de postul de stat australian ABC, aceștia sunt acuzați de „menținerea relațiilor cu serviciile de informații ruse” între „decembrie 2022 și iulie 2024”.
Cei doi au comparut astăzi pe scurt în fața Tribunalului de Magistrați din Brisbane, care a permis identificarea lor și a fixat o nouă audiere pentru 20 septembrie. Cei acuzați nu au solicitat eliberarea pe cauțiune pentru această infracțiune, care reprezintă prima acuzație de spionaj formulată în Australia de la adoptarea unei Legi împotriva Interferenței Străine în 2018 și care implică o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.
Comisarul Poliției Federale Australiene, Reece Kershaw, a asigurat astăzi că presupusa operațiune de spionaj rusă „a fost dejucată”, astfel încât nu mai reprezintă un risc major pentru securitatea națională. Autoritățile australiene susțin că femeia a efectuat în 2023 călătorii „nedeclarate” în Rusia, cu și fără soțul ei, pe perioada în care era în concediu din Forțele de Apărare Australiene.
Citiți și Polonia a arestat nouă persoane acuzate de pregătirea sabotajelor și de spionaj în favoarea Rusiei
Mai târziu, prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a felicitat eficiența agențiilor de securitate, fără a comenta asupra cazului judiciar. „Facem parte din ‘Cinci Ochi’ (alianța de informații care unește Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit și Noua Zeelandă), dar suntem, de asemenea, foarte concentrați pe interesele noastre naționale și am deplină încredere că agențiile noastre (…) se vor asigura că acționează în interesul național al Australiei”, a punctat Albanese.