Activitatea este încadrată într-un acord bilateral de colaborare între guvernele Spaniei și României.
O delegație formată din 25 de asistente medicale din România, membri ai Ordinului Asistenților Medicali Generali, Matronelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), se află în vizită în Spania cu scopul de a analiza situația asistenței medicale spaniole, modul în care își desfășoară activitatea asistențială în centrele spitalicești, modul în care se realizează înregistrarea îngrijirilor medicale și implementarea planurilor de îngrijire. Pentru aceasta, au avut loc diverse întâlniri la sediul Consiliului General al Asistenților Medicali (CGE) și au vizitat Spitalul Universitar Clínic San Carlos din Madrid, unde au putut să observe munca zilnică a asistentelor medicale în unitățile de Geriatrie și Pediatrie, conform informațiilor comunicate într-un comunicat.
Președintele Consiliului General al Asistenților Medicali, Florentino Pérez Raya, a subliniat că programele precum acesta demonstrează calitatea îngrijirilor medicale în Spania, considerându-le un reper mondial. Această inițiativă își propune să împărtășească experiențe și cunoștințe pentru a consolida exercitarea asistenței medicale atât în Spania, cât și în România.
José Luis Cobos, vicepreședintele III al Consiliului General al Asistenților Medicali și membru al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (CIE), a evidențiat lunga istorie de schimb de experiențe între organizațiile de asistenți medicali din cele două țări. Acest schimb se concentrează pe implementarea planurilor de îngrijire și înregistrarea intervențiilor medicale în istoricul clinic al pacienților.
Potrivit organizatorilor, sprijinul guvernamental a fost fundamental pentru acest proiect. Cele două țări au semnat memorandumuri de înțelegere după o întâlnire bilaterală în noiembrie 2022. Conform ministrului plenipotențiar al Ambasadei României în Spania, Valeriu Radulian, acest proiect se încadrează în memorandumul semnat de ambele țări, urmărindu-se aplicarea sa practică în beneficiul pacienților și cetățenilor ambelor țări.
Citiți și Anunț major privind cardurile de sănătate: Ce se întâmplă în caz de pierdere?
Programul, care tocmai a început, include vizita în Spania a opt grupuri de aproximativ 25 de persoane fiecare, care vor petrece două zile cunoscând realitatea sistemului medical spaniol. Acesta se va desfășura până la sfârșitul lunii noiembrie, cu o pauză în lunile de vară pentru a nu interfera cu perioada de vacanță, reluându-se în a doua jumătate a lunii septembrie.