ANAF a descoperit persoane sau firme care vindeau produse de zeci de milioane de lei fără să declare veniturile, de la produse cosmetice, la telefoane mobile sau produse textile. Până acum, 11.000 de persoane fizice au fost notificate. Produsele se vând atât pe site-urile de anunțuri, cât și pe grupurile de pe rețelele sociale.
Vedeți și Evenimente culturale ce se vor desfășura în Iași
Totuși, nu mereu atunci când vindem ceva pe internet trebuie să și declarăm. ”Limita constă chiar în intenția persoanei care desfășoară activitatea de comerț online de a cumpăra un produs și a-l revinde. Mai exact, dacă ne vindem produsele din garderoba proprie sau biciclete, ce mai avem pe acasă, facem curățenia de primăvară și ne vindem produsele, nu este nicio problemă, nu vom aplica anumite sancțiuni și nu vom emite decizii de impunere. Aceste venituri sunt venituri neimpozabile, potrivit Codului Fiscal. Dar dacă hobby-ul meu este să merg în weekend într-un târg și să cumpăr produse pe care ulterior să le plasez pe un site și să le revând, intenția mea clar a fost una de a obține venit, acest venit fiind impozabil și având obligațiile aferente de a declara veniturile respective”, a spus un șef serviciu antifraudă.
Inspectorii ANAF pot identifica persoanele care obțin venituri din comerț online și nu le declară verificând în special firmele de curierat, unde sunt sintetizate toate expedițiile realizate de către orice entitate, persoană fizică sau juridică, contra ramburs: ”În baza acestei declarații putem genera analize de risc și putem verifica fiecare persoană câte expediții a realizat și, de asemenea, cuantumul rambursurilor încasate”.
Fii alături de noi pe Facebook