Vlad Botoș, Dragoș Tudorache, Mircea Hava și Alin Mituța sprijină ideea lui Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei.
Un grup de 86 de europarlamentari – printre care și patru din România – au semnat o scrisoare inițiată de Guy Verhofstadt, cerând guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei și Olandei să sprijine Ucraina cu sisteme de rachete Patriot. România a intrat în posesia primului sistem de rachete Patriot în 2020. Parlamentul European a votat joi, 11 aprilie 2024, cu o largă majoritate, amânarea descărcării de gestiune pentru bugetul pe 2022, ca reacție la absența unei decizii a statelor membre de a livra Ucrainei sisteme de apărare Patriot.
Ucraina are nevoie de cel puțin încă șapte astfel de sisteme pentru a contracara noua strategie a Rusiei, care vizează nu doar infrastructura energetică, ci și locuințele și spitalele din orașe precum Kiev, Harkov, Odesa și chiar și Lvov.
Germany, Poland, the Netherlands, Romania, Spain, Greece…
— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) April 16, 2024
Europe has Patriot anti-missile systems and Ukraine badly needs them.
86 MEPs call on them to deliver the Patriots NOW ! pic.twitter.com/PJuqjjoLNa
Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei și liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, a subliniat importanța de a furniza sprijin rapid Ucrainei, afirmând că „este responsabilitatea noastră, în special a celor șase state europene care dețin sisteme Patriot, să livreze echipamentul necesar cât mai repede cu putință”. Printre cei 86 de semnatari ai scrisorii se numără și patru europarlamentari români: Vlad Botoş, Dragoș Tudorache, Mircea Hava și Alin Mituța. Botoș a explicat că Verhofstadt a găsit „această chichiță juridică” și a propus amânarea descărcării bugetului pentru a forța mâna Consiliului European să ofere sisteme de apărare. El a subliniat că Europa are suficiente sisteme de apărare pentru a putea dona și Ucrainei, iar Consiliul European are puterea de a le trimite.
Citiți și Ucraina va solicita NATO același nivel de asistență antiaeriană pe care îl primește Israelul
Această inițiativă vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă din partea Rusiei, iar europarlamentarii și-au exprimat speranța că subiectul va fi discutat în cadrul reuniunii Consiliului European care are loc în aceste zile.