Guvernul a adoptat noua grilă națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, care nu mai fusese revizuită de 24 de ani. Noua grilă se va aplica de la 1 martie 2025 și va aduce schimbări majore în ceea ce privește modul în care vor fi îmbunătățite condițiile oferite persoanelor vârstnice.
Vedeți și Reindustrializarea României, prioritate pentru social-democrați
”Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice este utilizată în încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependență și în elaborarea planului individualizat de îngrijire și asistență. Ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele să fie evaluate complet și detaliat. De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare și finanțare a serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente și creșterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistență socială”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Revizuirea grilei contribuie la operaționalizarea și funcționarea celor 71 de centre de zi de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice, care vor fi înființate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Măsurile vor intra în vigoare de la 1 martie 2025, iar cererile de asistență socială înregistrate până la această dată urmând să fie soluționate conform legislației în vigoare la data înregistrării lor.
Fii alături de noi pe Facebook