Toamna ne răsfaţă cu un must dulce şi aromat, de care ne putem bucura doar câteva săptămâni pe an. După această perioadă, sucul din struguri se transformă în tulburel. Prinde un gust înţepător, dar începe să aibă şi alcool, deci este periculos pentru copii. Există însă metode prin care mustul poate fi păstrat chiar şi peste iarnă.
Aproape că nu există gospodărie la ţară în care să nu miroasă a must în aceste zile. La 30 de kilometri de Iaşi, în comuna Probota, acest tânăr adună roadele viei moştenite de la părinţi. Are şi un secret pentru un must cât mai dulce: strugurii trebuie culeşi după ce cade prima brumă.
Dacă tehnologia ne ajută să grăbim procesul de zdrobire, când vine vorba de limpezire, tot răbdarea e singurul secret.
Naturală şi fără niciun fel de conservant, licoarea toamnei este apoi păstrată în damigene, la răcoarea beciului. Întocmai ca pe vremea bunicilor, scrie observator.tv.
Alţii, pentru a prelungi sezonului mustului, aleg conservarea cu hrean ras sau cea prin fierbere.
Ţinut afară, sub cerul liber, la temperaturi mai mari de 20 grade, după 24 de ore mustul se limpezeşte după care începe să fermenteze şi devine piscăreţ. Acela e momentul în care medicii ne spun să nu-l mai dăm la consum copiilor pentru că începe să conţină şi alcool.
Cei care nu au vii de cules pot găsi must în pieţe. O sticlă de doi litri costă 10 lei.
Bogat în antioxidanţi, mustul ajută la detoxifiere şi ne întăreşte imunitatea, dar este şi un bun tonic pentru minte, graţie conţinutului ridicat de lecitină.