Municipiul Iaşi şi Academia Română – Filiala Iaşi s-au alăturat unui proiect finanţat de Comisia Europeană, prin Smart City Alliance, privind responsabilizarea oraşelor în ceea ce priveşte transformarea sistemului alimentar. Este vorba despre „CITIES 2030 – Co-creating resilient and sustainable food systems towards FOOD2030”, proiect care are o valoare de 12,4 milioane euro. Din suma totală, municipalităţii ieşene ar urma să îi revină suma de 133.500 euro, iar Academiei Române – Filiala Iaşi 257.515 euro.
Proiectul va avea o durată de 48 de luni şi este dezvoltat de Istanbul Avrupa Araştirmalari Dernegi (IAAD), o organizaţie non-profit de cercetare din Istanbul. Pentru a completa consorţiul, IAAD a căutat parteneri care reprezintă regiuni, oraşe, IMM-uri, industrii, organisme de cercetare şi organizaţii ale societăţii civile. Implementarea va fi asigurată de un total de 41 de parteneri din Uniunea Europeană şi Turcia, printre care oraşul Brugge din Belgia, Universitatea Politehnică din Madrid, Universitatea din Luxemburg sau Universitatea Tehnică din Riga.
Realizat în cadrul apelului „Food 2030: Empowering cities as agents of food system transformation” / „Responsabilizarea oraşelor ca agenţi de transformare a sistemului alimentar”, proiectul are care are ca scop combinarea elementelor de rapiditate şi durabilitate într-un mod optim, rezultând un sistem alimentar la standarde europene. Unul din obiectivele principale ale acestui proiect este de a contribui la digitalizarea lanţului alimentar (siguranţa, calitatea şi durabilitatea fiind motoarele cheie din lanţul valoric alimentar) cu tehnologia blockchain (consumatorul nu poate vedea procesul de producţie a alimentelor pe care le consumă, însă datorită tehnologiei blockchain, prin simpla scanare a unui produs şi utilizând un smartphone, aceştia vor putea să primească informaţii fiabile, nefalsificate privind lanţul de aprovizionare şi producţie), aplicaţii mobile şi diferite alte sisteme digitale.