Sacrificiul i-a costat scump, dar nu a valorat nimic. Guvernul s-a lăudat că toţi angajaţii din sistemul sanitar implicaţi în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus vor primi un stimulent de risc, dar nu s-a întâmplat asta.
Zeci de mii de cadre medicale ar fi trebuit să beneficieze de 2.500 de lei pentru cele două luni din starea de urgenţă, însă doar unii au primit suma, scrie observatornews.ro.
„Senzaţia? În primul rând îţi este foarte sete, vrei să scapi cât mai repede de echipament, dar trebuie să fii extrem de atent la dezechipare pentru că ăla este momentul în care te poţi infecta. Este o epuizare fizică şi psihică şi ai nevoie de cel puţin jumătate de oră ca să te limpezeşti un pic la cap”, e mărturia unei asistente care zilnic stă în zona roşie – locul în care sunt trataţi pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.
Într-o tură îngrijeşte 35 de bolnavi. Pentru acest efort, statul i-a promis un stimulent de risc de 2.500 de lei timp de două luni.
Daniela Voinea, asistentă coordonator compartimentul COVID, Institutul Marius Nasta: Pentru aprilie s-a primit, pentru mai intră astăzi banii. Nu e o noutate pentru mine această promisiune şi nerespectarea promisiunii.
285 de angajaţi de la Institutul Marius Nasta ar fi trebuit să primească luna trecută stimulentul aferent lunii mai. Acum li se promite un nou termen: sfârşitul săptămânii.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Acum am primit finanţarea şi, pe măsură ce noi primim banii, cu maximă prioritate direcţionăm sumele către angajaţi. E vorba de banii de la CNAS, banii de la Ministerul Sănătății au o latenţă.
O altă problemă este că numărul celor care beneficiază de stimulent este mult mai mic faţă de estimarea autorităţilor: 75 de mii. În realitate, doar 44 de mii de cadre medicale implicate direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 au primit stimulentul în luna mai.
33 de milioane de lei au venit de la Ministerul Sănătăţii, iar 74 de milioane de lei de la CNAS. În iunie, Guvernul anunţa că peste 46 de mii de angajaţi au primit banii. Aproape 14 mii din unitățile de primiri urgențe, de la ambulanță, DSP-uri, IML, asistenți comunitari și rezidenți. Iar peste 32 de mii, angajaţi din spitale, centre de dializă şi laboratoare.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății (9 iunie): Ţine de manager. Un manager care îşi poate asuma numele pe care le trece pe listă sau nu îşi asumă. Noi am specifiat care sunt categoriile. Listele sunt întocmite lunar de conducerile unităţilor medicale.
Iulian Pope, prim vicepreședinte Federaţia Sanitas: Sunt manageri care au trimis liste incomplete, sunt manageri care n-au vrut efectiv să acorde acest stimulent. Prin sindicatele afiliate la noi vom chema în judecată toţi angajatorii care în opinia noastră nu au acordat corect acest stimulent.
Sunt şi medici care nu văd cu ochi buni stimulentul de 2.500 de lei brut.
Cristian Băicuș, medic Spitalul Colentina: A fost o prostie stimulentul de risc, o idee care a venit, a fost pusă, face oarecum diferenţieri între noi.
La mijlocul lunii iunie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul care prevede că stimulentul va fi acordat şi doctorilor de familie şi altor cadre medicale care s-au ocupat de pacienţi suspecţi sau infectaţi cu COVID-19. Banii ar urma să fie plătiţi în această lună, dar …
Iulian Pope, prim vicepreședinte Federația Sanitas: Ministerul, abia ieri după amiază a trimis o circulară către spitale pe această temă cu timp de răspuns la 8 de dimineaţă astăzi, ceea ce e imposibil. Ştim toţi că personalul TESA la ora 16 îşi încheie activitatea în spitale.
Parlamentarii au votat ca stimulentul să fie acordat şi pentru starea de alertă, dar, de 11 zile, legea aşteaptă să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.