Compania americană de biotehnologie Moderna va depune „la începutul lui iunie” o cerere de autorizare de introducere pe piaţă în Uniunea Europeană a vaccinului său anti-COVID-19 pentru grupa de vârstă între 12 şi 17 ani. Anunţul a fost făcut de Stéphane Bancel, directorul general Moderna.
Considerând că, „până în vară, toţi adulţii care doresc să fie vaccinaţi vor fi primit o primă doză”, Stéphane Bancel a estimat că „va fi necesar apoi ca foarte repede să fie vizaţi adolescenţii de la 12 la 17 ani”.
În prezent, în Europa numai vaccinul de la Pfizer/BioNTech este autorizat pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Pfizer a solicitat, de asemenea, autorizaţia pentru copiii de la 12 la 16 ani şi a obţinut-o deja în Statele Unite.
Ideal ar fi să-i protejăm înainte de sfârşitul lui august. Dacă nu ne vaccinăm masiv, riscul unui al patrulea val nu poate fi exclus”, a explicat Stéphane Bancel pentru Journal du dimanche.
Moderna testează eficienţa a trei rapeluri diferite
Directorul general Moderna a mai spus că Moderna testează în prezent eficienţa a trei rapeluri diferite (tulpina Wuhan, tulpina sud-africană şi un amestec al celor două) împotriva a patru variante ale coronavirusului, studii pentru care aşteaptă primele rezultate la începutul lui iunie, înainte de alte teste umane în vară pentru „a furniza datele către agenţiile de reglementare în august, pentru omologare în septembrie”.
La începutul lunii mai, Stéphane Bancel declara că oamenii vor avea nevoie, probabil, de al doilea rapel al vaccinului.
CEO-ul Moderna spunea că se aşteaptă să apară mai multe variante Covid-19 în lunile următoare, pe măsură ce emisfera sudică intră în anotimpurile de toamnă şi iarnă.
”Noi variante de îngrijorare continuă să apară în întreaga lume. Şi credem că în următoarele şase luni, pe măsură ce emisfera sudică intră în anotimpurile de toamnă şi iarnă, am putea vedea mai multe variante de îngrijorare. Credem că vor fi necesare doze de rapel, deoarece credem că virusul nu va dispărea”, a spus acesta.
O variantă îmbunătăţită ar putea fi eficientă împotriva noilor tulpini
Declaraţiile lui Bancel au venit la o zi după ce Moderna a anunţat că o variantă îmbunătăţită a vaccinului său a generat un răspuns imun promiţător împotriva variantelor B.1.351 şi P.1, identificate pentru prima dată în Africa de Sud şi, respectiv, în Brazilia. De atunci, variantele s-au răspândit în alte ţări, inclusiv în S.U.A. Datele sunt preliminare şi nu au fost încă examinate de colegi.
Vaccinul Moderna necesită două doze administrate la patru săptămâni. La fel ca Pfizer şi Johnson & Johnson, serul este extrem de eficient împotriva Covid, deşi directorii şi oficialii companiei spun acum că se aşteaptă ca protecţie puternică să scadă în timp.
Vaccinul Covid-19 de la Moderna a generat vânzări de 1,7 miliarde de dolari
În ceea ce priveşte averea sa personală, care, potrivit Forbes, a explodat în cursul pandemiei la peste cinci miliarde de dolari din cauza acţiunilor sale la Moderna, Stéphane Bancel a afirmat că finanţează numeroase asociaţii prin intermediul unei fundaţii create împreună cu soţia sa.
„Suntem hotărâţi să donăm întreaga noastră avere şi să mărim această fundaţie, numită Champions of Love”, a mai spus Stéphane Bancel, potrivit agerpres.ro.
Vaccinul anti-Covid de la Moderna a generat vânzări de 1,7 miliarde de dolari, potrivit raportului de venituri al companiei american