Compania americană Moderna a anunţat că a început faza timpurie a unui studiu clinic pentru un nou vaccin împotriva Covid-19. Serul ar urma să fie depozitat în frigidere în loc de congelatoare.
Astfel, scrie Reuters, noul vaccin ar ajunge mai ușor în ţările în curs de dezvoltare, unde problemele de distribuţie ar putea crea probleme campaniilor de vaccinare.
Studiul, aflat în fază incipientă, va evalua siguranţa şi imunogenitatea mRNA-1283, la trei niveluri de doză şi va fi administrat adulţilor sănătoşi fie ca doză unică, fie în două doze, la 28 de zile distanţă.
Moderna mai intenţionează să evalueze noul vaccin ca posibil rapel, în studii viitoare.
Moderna are un nou vaccin anti-Covid pentru tulpina din Africa de Sud
Săptămâna trecută, Moderna a început să injecteze primii participanţi la un studiu de testare a unor vaccinuri candidate pentru Covid-19, care au ca ţintă varianta B.1.351, apărută prima oară în Africa de Sud. Vaccinul candidat rapel, numit mRNA-1273.351, va fi testat într-un studiu clinic atât ca vaccin specific, cât şi ca vaccin multivalent, potrivit unui anunţ al companiei.
Până în prezent în România peste 135.000 de cetăţeni au fost imunizaţi cu serul produs de Moderna.
Compania va accelara livrarea către Uniunea Europeană în următoarea perioadă.
Asemănări și diferențe față de vaccinul Pfizer-BioNtech
România a început vaccinarea cu serul Moderna la februarie, pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Specialiștii spun că atât Moderna, cât şi Pfizer sunt sigure.
Iată asemănările şi deosebirile dintre cele două vaccinuri:
– În privința eficienței, diferența dintre cele două vaccinuri este foarte mică, de doar 0,5%. Studiile au arătat că serul Pfizer previne mai multe îmbolnăviri.
– În cazul vârstnicilor, vaccinul Moderna are o eficiență de 100%, în timp ce Pfizer previne infectarea în 93,7% din cazuri la persoanele cu vârste peste 65 de ani.
– Efectele secundare au apărut mai des la cei vaccinați cu serul Moderna. Principalele simptome au fost oboseala, durerea de articulații și frisoanele.
– Vaccinul Pfizer trebuie depozitat și transportat la o temperatură de -80 de grade Celsius, în timp vaccinul Moderna se poate transporta chiar și la 8 grade.
– A doua doză de vaccin Moderna se face după 28 de zile de la prima injecție, în timp ce vaccinul Pfizer se face într-un interval de 21 de zile.