IPS Teofan a urcat în cursul zilei de ieri, 6 august, până la cota 1.800, unde a participat la hramul Mănăstirii Ceahlău alături de sute de credincioşi. În cursul zilei de ieri, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, Mănăstirea Ceahlău şi-a serbat unul dintre cele două hramuri.
Potrivit doxologia.ro, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, au oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. De asemenea, cei doi ierarhi ai bisericii au urcat pe jos până la mănăstire cel puţin o porţiune din drumul urmat de tinerii prezenţi la slujbă, tineri care au participat la cea de-a VII-a ediţie a Pelerinajului pedestru „Pe urmele Sfinţilor Nemţeni“, pelerinaj de aproximativ 35 km. Potrivit site-ului citat, numeroşi pelerini din zona Moldovei, dar şi din alte zone ale ţării au participat atât la Sfânta Liturghie de pe 6 august, dar şi la slujbele din seara de 5 august, dormind peste noapte în corturi sau în incinta mănăstirii.
În cadrul predicii sale, IPS Teofan a vorbit despre importanţa rugăciunii în viaţa credincioşilor, dar şi despre importanţa participării la Liturghie.
„Muntele Tabor este numit de Sfântul Maxim Mărturisitorul muntele teologiei, adică muntele rugăciunii. Căci, cea mai adâncă şi cuprinzătoare teologie este teologia rugăciunii. Pentru a fi pe cale, într-o lume aşa cum este cea de astăzi, creştinul este chemat să fie om al rugăciunii“, afirmă IPS Teofan, urându-le celor prezenţi
„Să ne dăruiască Dumnezeu o fărâmă de curaj, ceva din duhul rugăciunii şi multă răbdare, ca alergând către Sfânta Liturghie, să luăm de acolo izvor de putere pentru a rezista în timpul săptămânii în faţa a tot ceea ce vine înaintea noastră“, a precizat IPS Teofan, conform doxologia.ro.
Mănăstirea cu hramurile „Schimbarea la Faţă“ şi „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ de pe Ceahlău a fost construită aproape de cabana Dochia şi staţiunea meteorologică Toaca. În 1992, PF Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat înfiinţarea mănăstirii. Biserica a fost ridicată de credincioşii din localitatea Ceahlău, alături de călugări, iar „transportarea ei s-a realizat cu ajutorul elicopterului, pe cheltuiala Armatei Române şi a prinţului Dimitrie Sturdza“, potrivit site-ului citat. Sfinţirea bisericii a avut loc pe 28 august, 1993.