Fără tablete și fără internet bun nu se poate face școală online. Este avertismentul mai multor directori de unități de învățământ din județul Iași.
La școala Crucea, în cel mai sărac sat din Moldova, doar 10% din cei 600 de copii au tablete, relatează rfi.ro
Și directorul școlii din Dumești spune că la unitatea de învățământ din Păușești internetul e ca „pasărea măiastră”, toată lumea vorbește despre el dar nu îl vede nimeni. Aflat la Iași, Ministrul Eeducației a promis că pe 10 septembrie toți copiii vulnerabili vor avea tablete.
Situația epidemiologică va decide modul în care se vor desfășura cursurile în noul an școlar. În nici un caz situația nu va fi ca înainte de pandemie.
Și elevii, și profesorii trebuie să se pregătească pentru școala online.
Ministrul Educației, Monica Anisie a declarat că: „Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. De aceea am realizat un grup de lucru interministerial al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a pune la punct aceste scenarii. Deja în spațiul public partenerii educaționali au prezentat câteva dintre discuțiile pe care le-am avut în acest grup interministerial și așa cum se știe cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătății va face această recomandare, acela în care unii dintre elevi vor fi la școală, iar alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică. Repet, toate scenariile privind reluarea cursurilor au în vedere situația epidemiologică. Care după cum bine vedeți nu este una tocmai bună”. Ministrul Educației, Monica Anisie susține că elevii defavorizați vor primi tablete:” Noi am luat în calcul, pe baza a ceea ce Inspectoratele Școlare au transmis către Ministerul Educației, necesarul pentru elevii din mediile defavorizate. Acei copii care nu au acces la niciun dispozitiv. Deci Inspectoratele Școlare au realizat necesarul și au transmis la Minsterul Educației. Pe baza acelui referat s-a realizat referatul de necesitate și caietul de sarcini.„
Lecții listate pe hârtie și împărțite elevilor de paznicul școlii
Satul Crucea este cel ma sărac din Moldova. Directorul Școlii din Crucea, Gheorghe Luță zâmbeste amar:
”Școala Gimnazială Crucea este situată cred în cel mai sărac sat din Moldova. În anu școlar anterior au fost 570 de copii înscriși, probabil în anul viitor vor fi în jur de 600 de copii înscriși. Din cei 600 cred că 10 la sută ar avea mijloace tehnice. Restul de 90 la sută din cei 600 ar avea nevoie de tablete. Cred că în jur de 550-560 de tablete am avea nevoie în școala noastră. Dar mai este o altă problemă în afară de tablete: conexiunea la internet. Furnizorii de internet în zonă au semnalul foarte slab. Va fi foarte greu dacă nu vom avea aceste mijloace tehnice. În perioada trecută noi am procedat într-un mod cam primitiv, să spunem. Culegeam de la colegi teste, lecții pe suport fizic, pe hârtie, le listam și mergeam în sat cu ajutorul mediatorului, paznicului și le împărțeam la copii. Asta făceam lunea, apoi lunea următoare copiii le aduceau și le dădeam alte teste. Cam așa s-a desfășurat activitatea în ultimele luni din anul școlar precedent” a povestit directorul școlii din Crucea, Gheorghe Luță. Ce s-a făcut pănă acum? În condițiile în care la Școala din Dumești au existat și patru copiii care se luptau pentru un telefon. Iar internetul? Directorul școlii din Dumesti, Ana Dorneanu povestește că „din cei 373 de elevi au nevoie de tabletă 317. 99 nu au nici un dispozitiv. Ceilalți au lucrat online dar au folosit telefonul părinților. Un singur telefon era utilizat de patru, cinci copii din aceeași familie. La păușești nu existp semnal la internet„.
Dacă promisiunile ministrului vor rămâne doar promisiuni, în septembrie în multe școli de țară copiii vor aștepta la poarta casei foile xeroxate cu lecțiile și temele.