Ministerul Sănătăţii a depus ieri cererea de finanţare a construcţiei Spitalului Regional de Urgență Iaşi, a anunţat la Botoşani ministrul Sorina Pintea.
„Aceste spitale nu sunt simple construcţii. Sunt clădiri care au 150.000 de metri pătraţi, în care există aparatură medicală, iar proiectele promovate de noi, studiile de fezabilitate sunt foarte complexe. A fost nevoie de un an, un an şi două luni pentru a fi finalizate aceste studii de fezabilitate, apoi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, Iaşi, Cluj”, a afirmat Pintea.
Ministrul Sănătăţii susţine că autorităţile române au cerut Uniunii Europene fazarea proiectelor, astfel încât acestea să poată fi finanţate şi din următorul exerciţiu financiar, scrie agerpres.ro.
„A fost deschisă linia de finanţare la Ministerul Dezvoltării, care va prelua cererile şi le va depune la Bruxelles. În paralel, noi am început procesul de achiziţie pentru Spitalul Regional Iaşi, este în SICAP, se poate verifica. Valoarea unui proiect este 450 de milioane de euro aproximativ”, a adăugat Pintea.
Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 373 / 25 noiembrie 2016, modificată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 170 / 5 mai 2017, a fost aprobată transmiterea unui teren în suprafață de 120.000 de metri pătrați, situat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății.
Municipalitatea ieșeană a realizat studiile de urbanism, de arpentaj cadastral (ridicarea topografică) și geotehnic și a obținut următoarele avize: de mediu, de oportunitate, al Comisiei de urbanism, al Comisiei de circulație, al Comisiei de versanți, ANIF, GIS Cadastru, Poliției Rutiere, SRI, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Agriculturii, Autorității Aeronautice Civile Române și Administrației Naționale „Apele Române”. Totodată, au fost obținut avizele pentru alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, telefonie, salubritate, securitate la incendiu, protecție civilă și sănătatea populației și, în cele din urmă, avizul unic din partea Consiliului Judeţean.
În cadrul unei ședințe extraordinare organizate pe 21 martie 2018, Consiliul Local Iași a adoptat în unanimitate Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgență. Până acum, proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Iași a rămas cel mai avansat dintre cele trei incluse în programul național.
Conform studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgență de la Iași va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unui spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.
Valoarea proiectului este estimată la circa 470 de milioane de euro, din care 361 milioane construcția, iar 99 milioane dotările medicale.
Durata de realizare a investiţiei, conform studiului de fezabilitate, este de 84 de luni, durata efectivă de construcţie fiind de 48 de luni.
Municipalitatea ieșeană ar putea investi circa 34 de milioane de euro în asigurarea infrastructurii de circulaţie către Spitalul Regional de Urgență, existând posibilitatea ca finanțarea să fie făcută și cu fonduri nerambursabile.