Ucraina susţine că forţele ruse care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat obiecte din laboratoarele de cercetare care ar avea un nivel ridicat de radioactivitate. Ministrul Energiei atrage atenţia că soldaţii ruşi care s-au expus în mod inconştient radiaţilor mai au maximum un an de trăit.
Trupele ruse care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl au furat obiecte cu radioactivitate ridicată. În urmă cu câteva zile au apărut informaţii cum că militarii ruşi au săpat tranşee în solul extrem de radioactiv fără să aibă echipament de protecţie.
Trecând prin zonă au ridicat praf rafioactiv în aer, pe care l-au inhalat. Asta duce la îmbolnăviri. În urmă cu o săptămână, un rus ar fi murit la două zile după ce trupele s-au retras din Cernobîl.
Conform oficialilor de la Cernobîl, militarii ruşi au furat cel puţin 133 de obiecte radioactive. Ministrul Energiei, German Gulaşenko, a declarat că trupele ruseşti au fost expuse la niveluri „şocante” de radiaţie.
„După o lună de expunere la astfel de radiaţii, mai au maximum un an de viaţă. Mai precis, nu de viaţă, ci de o moarte lentă din cauza bolii. Fiecare soldat rus va duce acasă o bucată de Cernobîl. Viu sau mort. Ignoranţa soldaţilor ruşi este şocantă”, a declarat Gulaşenko, conform Novinite.com
Nivel al radiaţilor de peste 50 de ori peste limita normală
Peste 100 de muncitori şi 169 de gardieni ucraineni au fost blocaţi într-un buncăr nuclear subteran pentru ma bine de o lună, fără aer proaspăt sau lumină naturală. Nu este clar unde se află gardienii acum, dar se presupune că au fost duşi cu forţa în Rusia via Belarus.
„Armata rusă a trecut prin bunurile oamenilor ca o turmă de elefanţi. Şi pentru că nu au găsit bani, au furat laptopuri şi echipament din sediu”, a mai spus ministrul.
Jurnaliştii au găsit şi tabere în „Pădurea roşie” – zona cu cea mai mare radiaţie -, ceea ce demonstrează că ruşii au petrecut mult timp în tranşee. O geantă militară aparţinând ruşilor, găsită la faţa locului, indica un nivel al radiaţilor de peste 50 de ori peste limita normală, notează CNN.
Sursa: Observator