- Nu te poţi proteja de virusul Sars-CoV-2 dacă foloseşti o mască de mai multe ori, relatează mediafax.ro
- Pune masca într-o pungă curată dacă o laşi în maşină
- După ce ai folosit masca nu uita să te speli pe mâîni cu apă şi săpun
Foloseşti aceeaşi mască de protecţie de mai multe ori? Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ spune că masca refolosită îşi pierde din capacitatea de a te proteja. De ce? Tocmai pentru că foarte mulţi microbi rămân pe suprafaţa ţesăturii.
La fel de important este şi locul sau modul cum păstrezi masca. Cel mai indicat este să o pui într-o pungă sigilată. Nicidecum să o uiţi atârnată de oglinda retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bord.
„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a explicat medicul Carmen Dorobăţ.
Cei mai mulţi români nu cunosc aceste reguli. Aşa că păstrează masca în locuri improprii, ceea ce creşte riscul de infectare. De exemplu, persoanele care se află la volan se asigură că au câte o mască în maşină şi o ţin de regulă atârnată de oglindă.
„E la dispoziţie oricând e nevoie”, a explicat un şofer.