Săptămâna aceasta Institutul Naţional de Statistică publică datele „semnal“ legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru al acestui an, considerat de economişti cel mai negru pentru economie, relatează zf.ro
♦ Aurelian Dochia, analist economic: Faţă de aşteptările de acum 2-3 luni încep să cred că lucrurile vor arăta mai bine decât scenariile cele mai pesimiste, însă revenirea va fi de durată ♦ Adrian Codîrlaşu, CFA: Mă aştept la o scădere de 15-20% a PIB-ului în T2 din 2019. Evoluţia medicală ridică semne de întrebare pentru revenirea economică.
Săptămâna aceasta Institutul Naţional de Statistică publică datele „semnal“ legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru al acestui an, considerat de economişti cel mai negru pentru economie. Marea întrebare este cu cât se va contracta economia românească, în condiţiile în care lockdown-ul din cauza pandemiei a durat jumătate de trimestru, însă consumul s-a ţinut pe picioare, iar construcţiile au continuat avansul din ultimul an şi jumătate.
Analiştii economici consultaţi de ZF sunt de părere că noile date oferă perspective mai optimiste pentru economia românească în al doilea trimestru, însă evoluţia situaţiei medicale ridică semne de întrebare privind evoluţia PIB-ului în a doua jumătate a anului.
„Vom vedea o scădere substanţială de PIB în al doilea trimestru. Personal aş spune că între 15 şi 20% în termeni anualizaţi. O scădere sub 10% ar fi ceva pozitiv din punctul meu de vedere. Se vede o recuperare pe consum, însă mai vedem o accentuare a crizei medicale. Părerea mea este că dacă nu va fi oprită cumva vom avea impact eocnomic“, a declarat pentru ZF Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.
Economistul Aurelian Dochia este de părere că economia României va scădea în 2020 cu circa 5-6%, în lumina noilor date. El spune că scenariile evoluţiei economice sunt mai optimiste faţă de acum 2-3 luni. Guvernul mizează pe o contracţie a PIB-ului românesc de 2,9%.
„Eu personal faţă de aşteptările pe care le aveam acum 2-3 luni încep să cred că lucrurile stau mai bine faţă. Evident că nu cred în prognoza guvernului de 2,9%, dar nici 8%. S-ar putea ca şi estimarea Comisiei Europene de scădere economică de 6% în România să fie exagerată“, a declarat Aurelian Dochia.
Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai relevant indicator pentru consumul privat, a revenit pe plus în iunie. Consumul privat a crescut cu 2,9% în iunie 2020 versus iunie 2019.
„Consumul s-a ţinut foarte bine în perioada această de criză şi comparativ cu anul trecut avem chiar o uşoară creştere, chiar dacă una care este foarte mică. Este adevărat că există o schimbare structurală în consum: zone care au scăzut foarte mult, cum ar fi vânzările de combustibil, însă au crescut surprinzător vânzările de obiecte de folosinţă îndelungată“, a mai spus Aurelian Dochia.
Datele privind evoluţia PIB-ului României în primul trimestru au venit ca o surpriză pentru economişti. Economia României nu s-a contractat în primele trei luni din an şi a crescut an/an cu 0,3%. Este limpede că în al doilea trimestru economia României se va contracta, însă analiştii economici sunt de părere că datele cele mai recente privind consumul, industria românească şi german, construcţiile, pun bazele unei reveniri economice în formă de „V“, cu o recuperare ceva mai lentă. Variabila care ar putea afecta negativ economia este creşterea numărului de noi infectări cu coronavirus.
„Ar putea fi un risc de revenire în «W» daca nu este oprită criza medicală. Dacă este oprită, o recuperare în «V» este plauzibilă, char dacă este mai lentă. Analiştii CFA sunt de părere că scăderea economică va fi de 4,5-5% în acest an“, a mai spus Adrian Codîrlaşu.
Aurelian Dochia: Evident că nu cred în prognoza guvernului de 2,9%, dar nici 8%. S-ar putea ca şi estimarea Comisiei Europene de scădere economică de 6% în România să fie exagerată“