Guvernul Marii Britanii, prin premierul Boris Johnson, a respins ultima încercare a Bruxelles-ului de a rezolva problemele legate de acordurile post-Brexit pentru Irlanda de Nord , insistând că acordul de retragere semnat anul trecut trebuie renegociat, transmite The Guardian.
O serie de propuneri publicate luni de Comisia Europeană cu scopul de a facilita implementarea protocolului nord-irlandez din cadrul Acordului Brexit au fost etichetate drept „insuficiente” pentru îmbunătăţirea situaţiei din provincia britanică Irlanda de Nord.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că cele două părți au nevoie de „soluții cuprinzătoare și durabile”. David Frost, ministrul britanic responsabil pentru Brexit, a declarat că, fără o modificare majoră a textului legal al protocolului, guvernul de la Londra va lua în considerare declanșarea articolului 16 din acordul UE-Regatul Unit de suspendare a unor părți ale acordului.
O astfel de mișcare ar fi permisă în cazul în care se poate demonstra că apar „dificultăți economice, sociale sau de mediu cu impact major”. Însă o astfel de decizie ar fi cel mai probabil contestată de Comisia Europeană. Astfel, s-ar putea ajunge la o divergență geopolitică care să fie rezolvată prin arbitraj, existând posibilitatea creșterii riscului sancțiunilor comerciale.
Guvernul britanic a emis săptămâna trecută un document oficial care detaliază principalele schimbări pe care dorește să le facă în ceea ce privește modalitățile în care Irlanda de Nord rămâne efectiv pe piața unică a UE. De asemenea, documnetul prevede și în ce măsură se vor aplica normele vamale ale blocului comunitar asupra mărfurilor care trec peste Marea Irlandei.
Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a spus că numai prin angajamentul guvernului condus de Boris Johnson se pot rezolva problemele care au provocat instabilitate politică și violențe în Irlanda de Nord în ultimele luni. Acesta a mai transmis că ceea ce propune UE reprezintă „doar un mic subgrup din numeroasele dificultăți cauzate de modul în care funcționează protocolul”.
„Avem nevoie de soluții cuprinzătoare și durabile dacă vrem să evităm întreruperea vieții de zi cu zi în Irlanda de Nord”, a mai adăugat oficialul britanic.
Coliziunea perspectivelor între Uniunea Europeană și Marea Britanie
Marea Britanie a respins categoric, luni, seria de propuneri publicate de Comisia Europeană cu privire la unele dintre problemele dificile din Irlanda de Nord, cum ar fi fluxul de medicamente care vin din Marea Britanie în Irlanda de Nord și circulația câinilor și a vitelor. Poziția guvernului britanic semnifică faptul că cele două părți sunt în continuare într-o relație divergentă.
O serie de perioade de grație urmează să se încheie în octombrie și în ianuarie anul viitor, în timp ce Bruxelles-ul a insistat că nu va rescrie textul juridic convenit cu premierul Boris Johnson în 2019.
David Frost a insistat că manifestă o dorință sinceră în privința succesului protocolului, însă a precizat că o situație care să aibă în vedere sprijinul tuturor comunităților din Irlanda de Nord nu se poate întâmpla fără o nouă negociere asupra textului. Documentul emis săptămâna trecută a sugerat că presiunile politice din 2019 au forțat guvernul britanic să fie de acord cu protocolul și să îl semneze în 2020.
Mai multe grupuri apropiate de guvernul conservator condus de Boris Johnson au susținut că protocolul le subminează identitatea britanică, creând bariere în calea comerțului liber în Marea Britanie.
Comisia Europeană a sugerat autorităților din Irlanda de Nord să își rescrie propriile legi pentru a permite autorităților britanice de reglementare să aprobe medicamentele destinate Irlandei de Nord, dar strict pe baza faptului că acestea vor pune în aplicare legislația UE.
„Propunerile UE sunt binevenit, dar sunt mult prea complexe pentru a funcționa corespunzător, mai ales în ceea ce privește noile medicamente împotriva cancerului, care, în condițiile actuale, trebuie să fie autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente din Irlanda de Nord”, a mai transmis purtător de cuvânt al guvernului britanic.
Citete și: Guvernul britanic cere Uniunii Europene renegocierea măsurilor post-Brexit privind Irlanda de Nord