Arheologii au făcut o descoperire incredibilă într-o încăpere secretă dintr-o mănăstire din Republica Cehă.
Aceștia au găsit în mănăstirea Milevsko un cui masiv cu o lungime de aproximativ 15 centimetri, păstrat într-o cutie împodobită cu o cruce realizată din aur de 21 de karate. Caseta a fost realizată în perioada 260-416 î.Hr. și este inscripționată cu literele „IR”, care înseamnă „Iisus este Regele”. Experții susțin că încăperea a fost folosită pentru a ascunde de-a lungul timpului artefacte rare.
Oamenii de știință spun că nu pot confirma 100% că acest cui provine din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, dar arată că descoperirea este una mult mai importantă decât cea a relicvelor Sfântului Maurus, arată Agenția Cehă de Presă (ČTK), citată de Daily Mail.
De-a lungul timpului au fost descoperite mai multe cuie despre care s-a crezut că au legătură cu actul de crucificare a lui Hristos, lucru care îi face pe cercetători să fie sceptici cu privire la această ipoteză. Autenticitatea artefactului va fi verificată de mai multe echipe de experți anul viitor.
O descoperire similară a fost făcută în luna octombrie, atunci când o altă echipă de arheologi a găsit cuie de pe care au fost prelevate urme de lemn și fragmente osoase. Acestea ar fi fost găsite inițial în Ierusalim, într-o peșteră care servea drept mormânt în secolul I și despre care se crede că ar fi fost locul de odihnă veșnică al lui Caiafa, preotul evreu care l-a condamnat la moarte pe Iisus, conform Bibliei. Peștera a fost excavată în 1990, dar cuiele au dispărut la acea dată.
Câțiva ani mai târziu, regizorul Simcha Jacobovici susținea că a găsit el însuși cuiele și chiar că acestea sunt cele folosite pentru crucificarea lui Iisus, lucru despre care a vorbit și în documentarul numit „Nails of the Cross”, realizat în 2011. La acea dată, specialiștii au respins ideea, negând că artefactele ar fi aceleași cu cele găsite în mormântul lui Caiafa.
Acum, însă, un studiu exploziv a concluzionat că acele cuie chiar sunt aceleași și, mai mult, că ar fi fost folosite chiar pentru a crucifica pe cineva. Coordonatorul cercetării, doctoral Aryeh Shimron, a făcut descoperirea uluitoare după ce a comparat materialul obținut de pe cuiele respective cu cel din cutiile folosite pentru păstrarea oaselor de-a lungul timpului. „Analiza noastră arată clar și fără echivoc că materialele sunt identice din punct de vedere fizic și chimic cu cele care au rămas pe cuiele acestea, de-a lungul secolelor”, a spus arheologul.
Sursa foto: Daily Mail/Alamy Live News
Sursa text: www.yoda.ro