Anul 2024 a fost plin de realizări pentru Aeroportul Iasi. La sfârșitul lunii martie, mai exact pe 31 martie, odată cu intrarea României în spațiul Schengen aerian, a fost inaugurat noul terminal T 4. În aceeași zi, a fost lansată noua identitate vizuală a Aeroportului IAȘI – logo nou și sloganul Inspirăm mișcarea.
Vedeți și Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%
Au urmat deschiderea parcării extinse și punerea în funcțiune a noului sistem de management al parcării. Aeroportul Iași are în dotare și un ambulift, destinat persoanelor cu deficiențe locomotorii. Au fost 12 licitații cu strigare publică organizate pentru mai multe spații comerciale în T4. În prezent, sunt amenajate două restaurante (unul cu fumoar), vendomate alimentație publică, ticketing, ATM-uri bancare, iar de curând au mai fost adjudecate spații pentru două restaurante (unul cu fumoar), 3 magazine retail, farmacie.
Fruntaș
Toate aceste dotări au făcut ca Aeroportul Iași să fie acum al doilea aeroport regional ca număr de călători (după Cluj și înaintea Timișoarei). T4 este al doilea cel mai mare terminal din România, ca suprafață – peste 31.000 de metri pătrați, 3 niveluri, capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual. Aeroportul Iași este al doilea aeroport din țară dotat cu airbridge-uri. Și este singurul aeroport cu parc fotovoltaic. Recent, Aeroportul Iași a obținut locul 2 în Topul Național al Firmelor, la categoria 𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑒𝑥𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑜𝑟𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑒𝑟𝑖𝑎𝑛, 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑝𝑟𝑖𝑛𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 – , clasament realizat de Camera de Comerț și Industrie a României.
Planuri pentru 2025
Sunt planuri mari și pentru anul 2025 – punerea în funcțiune a noilor echipamente – 3 burdufuri, 1 ambulift, implementarea de tehnologii noi pe aeroport, organizarea de licitatii pentru noi servicii: rent-a-car, magazin cu produse tradiționale, spațiu de joacă pentru copii / eventual înfoliere bagaje,spațiu de relaxare, continuarea demersurilor privind dezvoltarea rețelei de rute, venirea unei oi companii aeriene (Animawings) și introducerea zborurilor spre București, din martie 2025, precum și lansarea unui nou website. Totodată, Terminalul 2 va fi reconfigurat in Terminal cargo (servicii coletărie). Alte obiective sunt construirea unul al doilea parc fotovoltaic (cu fonduri UE), extinderea infrastructurii de mișcare (de la 13 la 18 standuri de parcare), suplimentarea căilor de rular, construirea unui nou turn de control, extinderea zonei de birouri administrative.
Fii alături de noi pe Facebook