Medicii de la Compartimentul de Transplant Medular din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași au anunțat că au efectuat prima procedură de terapie celulară CAR-T (chimeric antigen receptor -T cell) unei fete în vârstă de 22 de ani, diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică.
Vedeți și 1,5 milioane de pensionari pierd un ajutor la pensie de 1.250 lei
Această terapie este un tip nou de imunoterapie care folosește activarea sau învățarea propriului sistem imunitar al organismului să lupte țintit împotriva celulelor tumorale, fără să afecteze celulele sănătoase, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice precum chimioterapia sau radioterapia.
„Practic, se recoltează celulele T din sângele pacientului, se transmit la un centru din afara țării, acolo se modifică genetic, și se întorc sub formă de tratament infuzabil. Infuzia de limfocite T se face la pacientul pregătit pentru această procedură într-un centru de transplant specializat în terapii celulare”, a spus dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice.
Până acum, în România acest tip de tratament a mai fost utilizat doar la Institutul Clinic Fundeni.
Fii alături de noi pe Facebook