Pot profesorii să noteze cu 1 un elev la o testare inițială, când sunt evaluate cunoștințele din anul școlar precedent? ”Nu pot”, spune un judecător, scrie hotnews.ro. Situația a fost tranșată recent după ce o familie de magistrați din Iași a dat în judecată școala fiului lor, pentru că acesta, elev la Colegiul Național, a fost notat cu 1 la Muzică.
Vedeți și Peste 36.000 de oameni au semnat o petiție pentru salvarea a 20.000 de hectare de pădure în Moldova
Băiatul este fiul unor magistrați, mama fiind procuror militar la Parchetul Militar Iași, iar tatăl – judecător la Tribunalul Iași. Când au aflat că fiul lor a fost notat cu 1 la testarea de la muzică, părinții au inițiat demersuri pentru a obține anularea notării. Ei au considerat că nota 1 se acordă doar în caz de fraudă, iar elevul nu copiase și nu fraudase. Cei doi magistrați s-au adresat conducerii Colegiului Național și au solicitat reevaluarea lucrării. O comisie dispusă la nivelul unității de învățământ a reanalizat lucrarea și a decis că nota 1 a fost acordată în mod corect. Părinții au contestat nota și la Inspectoratul Școlar Iași. O comisie formată din profesori de specialitate a analizat lucrarea elevului, iar concluzia a fost aceeași: nota 1 este justificată.
Ce a spus avocatul familiei reclamante
Nemulțumiți de cum s-au soluționat plângerile administrative, părinții s-au adresat instanței de judecată. Dosarul a ajuns la Tribunalul Vaslui, având în vedere că tatăl profesa în Iași chiar la instanța unde se judecă astfel de litigii. Instanța a notat că elevul a așezat eronat notele muzicale. „Toate notele au fost scrise pe portativ în mod greşit, respectiv cu un spaţiu (o linie) mai sus”, se arată în hotărârea instanței.
La proces, părinții au reclamat că răspunsurile oferite atât de Colegiul Național Iași, cât și de Inspectoratul Școlar, în urma reevaluării lucrării nu fost fost motivate. Ei au insistat că nota 1 se acordă doar pentru fraudă. „Nu poate fi îmbrățișată opinia exprimată de pârâtă (Colegiul Național Iași n.r.) în sensul în care notarea făcându-se de la nota 1 până la nota 10, nota 1 poate fi acordată și pentru necunoașterea subiectului, deoarece nu s-ar mai putea face distincţie între situațiile în care nota 1 este acordată pentru fraudă față de alte situații. Acesta este și principalul motiv pentru care reprezentanții legali ai minorului au înțeles să acționeze în fața instanței, deoarece că acea notă de 1 citită de un observator exterior poate lăsa senzația că a existat tentativa de fraudare, ceea ce în mod evident nu a fost cazul în cauză”, a invocat avocatul familiei în instanță.
Subiectul nu era în programa școlară
O altă critică ridicată de părinți a vizat subiectul al doilea al testării, că acesta nu s-ar fi aflat în programa școlară. Tribunalul a folosit opinia unui specialist: Iulian Marius Teodorescu din Cluj, de la Liceul ”Nicolae Bălcescu” Cluj Napoca, specialist în cadrul Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare la disciplina Educație Muzicală. Tribunalul Vaslui a solicitat acestuia ”să precizeze dacă subiectele și baremul de corectare de la testarea scrisă din data de 16.10.2023, au fost elaborate în concordanță cu cerințele didactico-metodologice stabilite prin programa școlară aprobată pentru disciplina educație muzicală, clasa a VI-a”. Instanța nu a clarificat dacă elevul nu trebuia să aibă cunoștințe din anul precedent. În răspunsul oferit instanței, profesorul Teodorescu a transmis că subiectul al doilea al evaluării nu făcea parte din programa pentru clasa a VI-a.
Explicațiile instanței
Făcând trimitere la răspunsul specialistului Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare, care sublinia că ”mijlocul informaţional sunetele enarmonice nu se regăseşte în programa clasei a VI-a”, instanța a decis anularea notei 1. În motivarea deciziei, judecătorul din Vaslui menționează că evaluările elevilor trebuie concepute strict în limitele programei educaţionale. ”Deși viciul constatat vizează doar unul dintre cele două subiecte ale lucrării scrise, sancţiunea nulităţii se extinde asupra întregii evaluări, dat fiind faptul că instanţa de contencios administrativ nu se poate substitui cadrelor didactice în vederea acordării unui alt punctaj”, a motivat judecătorul.
Decizia pronunțată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, Colegiul Național Iași având la dispoziție 15 zile, de la data comunicării hotărârii, pentru a o contesta.
Fii alături de noi pe Facebook