La Iași vor fi aduse, miercuri, 9 octombrie, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”, arătându-se prin aceasta că el nu a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui, fără a cere de la nimeni plată pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, fiind un model de doctor, slujitor și creștin, următor al lui Hristos.
O viață închinată slujirii aproapelui
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu și era originar din cetatea Nicomidiei. El a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, și o mamă creștină. Primul său nume a fost „Pantoleon”, adică „cel în toate puternic ca un leu”. După primirea Sfântului Botez, Pantelimon a realizat mai multe vindecări miraculoase, boli incurabile și suferințe mari dispărând în fața iubirii și credinței sale.
Vedeți și https: Doi americani au primit premiul Nobel pentru Medicină
Marele Pantelimon făcea minuni atât prin harul primit, cât și prin tratamentele pe care le oferea bolnavilor. Drept urmare a milosteniei sale, și-a împărțit toată averea săracilor, iar celor pe care îi vindeca de boli și neputințe nu le cerea nimic drept plată. De aici i se trage și numele de „doctor fără de arginți”.
Ucis din invidie
Din cauza că era căutat de mulți bolnavi, ceilalți medici din Nicomidia au devenit invidioși pe el și, deoarece îngrijise un creștin chinuit din ordinul împăratului, aceștia au profitat de ocazie pentru a-l denunța pe Pantoleon la împărat. Pentru credința și dragostea tânărului Pantelimon față de Hristos, împăratul Maximian a poruncit ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, după care a decis să-i fie tăiat capul.
Din cauza că era căutat de mulți bolnavi, ceilalți medici din Nicomidia deveniseră invidioși pe el și, fiindcă îngrijise un creștin tocmai chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunța pe Pantoleon la împărat. Pentru credința și dragostea tânărului Pantelimon față de Hristos, împăratul Maximian poruncește ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, după care decide să-i fie tăiat capul.
Tânărul a fost legat de un stâlp și trupul i-a fost sfâșiat cu gheare de fier, iar rănile arse cu făclii aprinse. Însă torțele s-au stins, iar rănile sfântului s-au vindecat. A fost scufundat în plumb topit și aruncat în mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor sălbatice, dar acestea s-au arătat blânde. Împăratul s-a înfuriat și a dat ordin ca sfântul să fie legat de o roată cu lame ascuțite, care, rostogolindu-se de la înălțime, în fața întregului oraș, să-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfântul mucenic, în rostogolirea roții, roata strivind un mare număr de necredincioși. Maximian a dat ordin ca Pantoleon să fie decapitat, iar trupul să fie dat în foc. În momentul morții sale, din cer s-a auzit cuvântul: „Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon”.
Ajută în toată lumea
Moaștele Sfântului Pantelimon sunt împrăștiate în toată lumea creștină, mulțimi de credincioși găsind mângâiere și tămăduire la acestea, spre care Dumnezeu se milostivește ca spre un lucru drag, ca spre „prietenul” Său, doctorul Pantelimon. Multe lăcașe de cult, biserici și mănăstiri, cabinete și asociații medicale sunt puse sub ocrotirea Sfântului Pantelimon. Atât în afara țării, cât și la noi, moaștele Sfântului Pantelimon aduc neîncetate bucurii și tămăduiri.
Fii alături de noi pe Facebook