Din toamnă, portofoliul de rute directe al Aeroportului Iași se va îmbogăți în premieră. O nouă companie aeriană este așteptată la Iași pentru a va deservi primele sale curse regulate în regiunea Moldovei, fiind prima companie din Emiratele Arabe Unite ce operează zboruri directe din Dubai. Zborurile pe noua rută Iași – Dubai va fi operate cu două frecvențe săptămânale, începând 19 septembrie, oferind pasagerilor opțiuni multiple pentru conexiuni prin hub-ul aviatic internațional din Dubai.

Prezența companiei flydubai la Iași va marca o etapă importantă în dezvoltarea Aeroportului – conectarea cu hub-uri puternice și facilitarea accesului către destinații transoceanice. În ultimii ani, aeroportul din inima Moldovei a înregistrat cea mai rapidă creștere de trafic din România, deservind un areal de aproximativ 6 milioane de locuitori, iar cu infrastructura modernizată devine din ce în ce mai atractiv pentru operatorii aerieni.
“Dubai a fost una dintre destinațiile pe care le-am solicitat intens în ultimii ani companiilor aeriene, inclusiv operatorului flydubai. Un motiv pentru care au ales Iașul îl reprezintă faptul că Aeroportul nostru a făcut investiții majore în ultimii ani, iar creșterea semnificativă a traficului pune presiune pe cererea de noi destinații. Ne dorim mult ca aceasta rută să fie una de succes, pentru că Dubai este un
nod aerian major care ne deschide orizontul către multe alte destinații în codeshare cu Emirates. Am încredere că regiunea noastră va răspunde pozitiv acestei oferte. Așa vom demonstra că putem acoperi curse pe destinații premium cu trafic de business și leisure, astfel încât să devenim din ce în ce mai interesanți și pentru alte companii aeriene, care să vină la pachet cu destinații cât mai variate și atractive. Avem potențial pentru a deveni un veritabil hub regional, unde companiile aeriene vor găsi cadrul solid pentru dezvoltarea pe termen lung”, a spus directorul general al Aeroportului Iași, Romeo Vatră.
În prezent, de pe Aeroportul Iași operează zboruri permanente șase companii aeriene ce asigură conexiuni directe cu 25 de orașe. De asemenea, din această lună operează din Iași mai multe curse charter în destinații de vacanță precum: Palma de Mallorca (destinație nouă), Rodos, Heraklion, Zakynthos, Antalya, Hurghada, Sharm el Sheikh, Cairo (destinație nouă), Monastir.
Traficul la Aeroportul Iași, trend în creștere
În ceea ce privește numărul de călători la Aeroportul Iași, se observă un avans în primele luni ale anului 2025 față de 2024. Dacă în aprilie au tranzitat aeroportul peste 190 de mii de persoane, cu 14 mii mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna mai au fost înregistrați peste 200 de mii de pasageri, traficul fiind de asemenea în ușoară creștere.

Pentru această vară, se estimează un trafic lunar de peste 200 de mii de călători, intenția de călătorie fiind mai mare în sezonul cald când sunt disponibile și zborurile charter. Luna aceasta, Aeroportul Iași va depăși borna de 1 milion de pasageri, fiind pentru a șaptea oară în istorie când înregistrează acest record în doar câteva luni. Cu astfel de cifre optimiste, Aeroportul Iași își consolidează poziția fruntașă în clasamentul aeroporturilor regionale, fiind cel mai tranzitat aeroport din România, după cel din Cluj- Napoca, devansându-l însă pe cel din Timișoara. Pentru finalul anului 2025 se prognozează un trafic de peste 2 milioane de călători.
Noi facilități pentru confortul și siguranța pasagerilor
În contextul creșterii traficului, Aeroportul Iași face un pas important în ceea ce privește eficientizarea activității de procesare. După o perioadă de teste și perfecționare a noului personal, au fost date în folosință cele trei burdufuri ale noului terminalul, echipamentele funcționând simultan la aeronave diferite, atât pe timp de zi cât și de noapte. Astfel, pasagerii care pleacă ori sosesc pe Aeroportul Iași
trec prin punțile de îmbarcare/debarcare ce facilitează accesul direct în aeronave sau în terminal.


În paralel, Aeroportul Iași a pus în funcțiune ambuliftul electric, echipament utilizat pentru îmbarcarea și debarcarea persoanelor cu mobilitate redusă. Este cel mai modern echipament de acest tip din România, are o capacitate de 8+1 locuri și este dotat cu mai mulți senzori, camere video și un sistem performant de ghidaj. Cu noul echipament, timpul operațional de utilizare până la îmbarcare reprezintădoar 30% din timpul necesar ambulifturilor clasice.
Astfel, după o lună de perfecționare, peste 100 zboruri au efectuate cu ajutorul airbridge-urilor, iar peste 45 de zboruri au fost realizate în regim complet: debarcare/îmbarcare, peste 20.000 pasageri beneficiind de această facilitate aeroportuară. De asemenea, au fost realizate peste 100 conexiuni la aeronave cu ambuliftul, peste 250 persoane cu nevoi speciale folosind acest serviciu.
“Noile servicii de procesare reprezintă o prioritate pentru Aeroportul Iași. Procesul de perfecționare a noilor angajați s-a realizat într-un ritm accelerat, iar progresul înregistrat în doar o lună demonstrează că echipele noastre lucrează cu mult profesionalism în această nouă provocare. Suntem al doilea aeroport dotat cu airbridge-uri, după cel din Otopeni, și singurul din țară ce deține un ambulift 100%
electric. Aceste echipamente, care sunt o premieră pentru Aeroportul Iași, reprezintă un milestone pentru angajamentul nostru de a oferi excelență în servicii și de a deveni un aeroport verde”, a mai spus Directorul General al Aeroportului Iași, Romeo Vatră.